Filmtips: TV-fredagsfilmen 30. januar, fra helter til psykopater


Endelig er det freda`n igjen, og på tide å slenge seg på sofaen og finne første og beste film kanskje.

TV-mediet utfordres stadig vekk fra mer moderne måter å se film på, men forhåpentligvis dør ikke film på TV ut. Det har jo sin sjarm, du slipper å slepe deg bort fra sofaen for å skifte skive i spilleren, du slipper å laste ned noe, du slipper eventuell hakking på grunn av ustabilt nett, og så har du jo de alltid like populære reklamepausene som kanalene pusher inn i filmene, de elsker vi jo, ikke sant? Bildet ovenfor er for øvrig hentet fra en av kveldens filmer.

Her er ihvertfall noen filmtips blant det som er å finne på de tradisjonelle TV-kanalene denne kvelden.

Selv om den ikke er blant mine favoritter, vil jeg likevel trekke frem kveldens film på NRK 2, klokka 21:30. Da vises den svært kritikerroste SCHINDLERS LISTE med Liam Neeson i hovedrollen, fra 1993. Steven Spielbergs dramafilm tar for seg historien om Oscar Schindler som under andre verdenskrig gjorde en heroisk innsats som reddet livet til et tusentalls jøder. Det er naturligvis en noe tung film, krigsdrama er gjerne det, men liker du filmer med krigstematikk (noe jeg personlig vanligvis ikke gjør) er denne vel verdt å se. Jeg så filmen i sin tid på kino ettersom hele klassen min på skolen ble sendt i kinosalen for å se den, og kanskje tar jeg en titt på denne igjen i kveld. Jeg har nemlig de siste årene fått mer og mer sansen for nettopp Liam Neeson, som jeg før ikke synest var så god. Schindlers liste varer i hele 3 timer og 10 minutter, og her er det bare å gjøre unna kaffetrakting og tacolaging før filmen starter om man planlegger å få med seg alt. For med NRK får du nemlig en stor fordel. Null reklamepauser 🙂

Liker du derimot litt lettere fordøyelige filmer, action, litt spenning og humor? Da kan TV 4 Sverige, klokka 21:30, være et greit valg. Der vises actionfilmen SPEED 2: CRUISE CONTROLL fra 1997. Sandra Bullock fra den første Speed-filmen er tilbake. I Speed ble hun utsatt for en løpsk buss og en gal terrorist, denne gangen havner hun ombord i et luksusskip som rammes av en like gal terrorist, spilt av Willem Dafoe. Jason Patrick er politimannen som spiller rollen som Bullocks nye kjæreste. Langt fra like god som Speed, men Speed 2 er fortsatt action med fart og mye smell. Helt grei fredagsunderholdning. Men et stort minus her er TV 4 sitt opplegg, der de starter filmen 21:30, så avbryter de filmen 21:55 med reklame, TV4Nyheterna og vädret kl 22, før de starter opp filmen igjen kl 22:15. I tillegg blir det selvsagt de vanlige reklameavbruddene underveis, og svensk tekst 😉

Hz7DzXBoMvw

 

Har du tilgang til “tvåan”, SVT2, kl 21:45, kan du se en relativt ny film, fra 2014, den kinesiske thrilleren “BLACK COAL, THIN ICE”.
Jeg har ikke sett filmen selv, men den var på programmet under Tromsø International Film Festival tidligere denne måneden, og den vant Gullbjørnen under filmfestivalen i Berlin i fjor. Filmen handler om gjenopptakningen av etterforskningen av en rekke mystiske og grufulle mord, som gjorde at to politietterforskere sa opp. Filmen virker interessant, men kinesiske filmer er ikke noe jeg ser til vanlig. Hos SVT2 forblir det ihvertfall reklamefritt, men du må leve med at dette er kinesisk tale med svensk tekst 😉

Tiff.no skriver i sin omtale dette: “BLACK COAL, THIN ICE leker elegant med film noir-sjangeren. Men den er også en skitten-sosialrealistisk skildring av dagens Kina, noe som gjør filmen til noe langt mer enn en hollywoodsk detektivfilm. En samme tid sexy, ubehagelig og hardkokt fortelling”.

P7iwTGvpdus

 

Siden det er fredag kveld, er det vel passende med en film som heter FRIDAY NIGHT LIGHTS. Jeg har ikke sett denne heller, men i omtalen hos Dagbladet som har gitt filmen 5 på terningen skrives det at “Odessa er en liten og nedbrutt by i Texas der innbyggerne lever på fattigdomsgrensen. Likevel er det en ting byen lever og ånder for: Fredag kveld. Da er det nemlig duket for fotballkamp med byens high school-lag”. Men selvsagt oppstår problemer. Forøvrig, fotball og fotball fru Blom, fotball er det amerikanerne kaller soccer. Dette er det amerikanerne kaller football. Actionfilm fra 2004, basert på en sann historie, med Billy Bob Thornton i hovedrollen. Sendes på Viasat 4 klokka 23:00.

Qzyp4qOW0F0

 

Er du Die Hard-fan og har tilgang til Viasat Film, kan du klikke innom der klokka 21:00. Da vises A GOOD DAY TO DIE HARD, fra 2013. I denne femte Die Hard-filmen er John McClane i Russland og banker skiten ut av terroristene. Det er nok action ihvertfall, selv om den ikke kan måle seg med de tre første Die Hard-filmene som alle er glimrende, særlig de to første som er noe av det aller beste som er laget av actionfilmer. Men den er bedre enn fireren i filmrekka. Bruce Willis er uansett nesten alltid verdt å se på.

0_0K7ZfU2e0

 

Kveldens siste og beste anbefaling går til TV 2 FILMKANALEN, KLOKKA 22:50. Der kan du se den meget gode, mørke og rå thrilleren AMERICAN PSYCHO. Grøsser/thriller/kriminalfilm fra 2000, basert på den omstridte boka fra 1991 med samme navn som filmen, skrevet av Brett Easton Ellis. Jeg husker godt boka, jeg grøssfrydet meg med de bestialske og eksplisitte detaljene av seksualisert og brutal vold boka beskrev (Nei, jeg har ikke noe ønske om å selv utføre slikt, men boka var god og særegen :D). Selv om filmen har måttet moderere seg en del i forhold til boka er den fortsatt litt ekstrem i sin portrettering av psykopaten Patrick Bateman, som er en suksessrik børsmegler i New Yorks øvre sjikt. Han er ekstremt selvopptatt og utseendefiksert, opptatt av status, og han har lyster han verken kan eller vil styre.

“Romanen er lagt til et miljø av unge børsmeglere som jobber på Wall Street mot slutten av 1980-tallet. Den regnes for å være en kritikk av grådighetssamfunnet i det moderne USA, og skildrer en hovedperson som er så sterkt engasjert i sitt forbruk av statusvarer at han utvikler en psykose” (kilde: wikipedia).

Tidsriktig soundtrack med låter av Phil Collins, Huey Lewis and the News (It`s hip to be square), David Bowie, Genesis og Katrina & The Waves.
Christian Bale i rollen som Bateman er glimrende, Willem Dafoe, Jared Leto, Reese Witherspoon og flere av de andre i birollene gjør også denne filmen god. Filmen fikk en variert mottagelse hos presse og filmkritikere, de fleste lå på terninkkast 4 og 3, og det er en omstridt film. “American Psycho ble omstridt i deler av verden på grunn av dens autentiske skildringer av sex og drap, samt dens moralske aspekt” (wikipedia). Jeg gir den terningkast 5.

2GIsExb5jJU

 

Har du lyst å se noen av disse filmene men får det ikke til å passe med TV-tidene eller kanalene? Leter du på nett finner du de nok, som for eksempel Netflix (har ikke sjekket om de er der), iTunes, andre strømmetjenester, eller YouTube (de har flere av filmene mot betaling pr film) osv. Den som leter finner kanskje 😉

Ha en fin filmfredag!

2 kommentarer
  1. Takk for tips 🙂 Så ikke dette før i dag, så gikk glipp av de filmene, men kan alltids se de på Netflix/laste ned. Liker kjempegodt Schindler’s List og American Psycho! Black Coal, Thin Ice så jo ganske spennende ut, den må jeg se 🙂

  2. Jo bare hyggelig, hehe. American Psycho må du skaffe deg! 😀 Den er jo rå, på så mange måter, selv om man har sett den flere ganger.
   Jeg hadde tenkt å se den kinesiske filmen Black Coal, Thin Ice på kino når den gikk på TIFF, men jeg feiga ut, er litt skeptisk til asiatiske filmer, men traileren gjør at jeg vil se den likevel, men SVT2 har jeg ikke selv så jeg fikk ikke sett den igår, men laster den vel antagelig ned hvis jeg finner den et sted.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg