Sagnet om Senjatrollet lever videre

Senjatrollet som brant ned torsdag var et eventyr for “eventyrøya Senja”, som nå er en stor attraksjon fattigere. (oppdatert 30.mars)

Det populære “Senjatrollet” forsvant torsdag, i en alder av kun snart 26 år, etter å ha blitt flammenes rov i en katastrofal brann som la både trollet og trollkjerringa i ruiner. En sørgelig dag for Senja, der Senjatrollet i en årrekke har vært nærmest som en kulturbærer.

Hva har dette med filmbloggen å gjøre, spør kanskje noen?

Kultur i et vidt begrep? Eventyr og troll har jo inspirert til både sang, skuespill, og film, blant annet, og i Senjatrollet foregikk det også spill, sang og lek.

Filmhjerte, som dessuten har sine røtter og oppvekst på Senja, har derfor gravd i NRK-arkivet og på YouTube for å finne noen “levende klipp” for å minnes det legendariske trollet, som altså var verdens største troll, der det stod som et nær 18 meter høyt landemerke, Senjaikon og populær turistattraksjon på Finnsæter på Senja. Det er selvsagt uendelig trist at Senjatrollet nå er borte, kanskje for alltid, selv om minnene om det lever videre. Nyhetsbildene og videoene fra brannruinene er et sørgelig skue, og selvsagt er det aller verst for “trollfar” Rubach som på et blunk mistet livsverket sitt – og for alle ungene i regionen som har lagt sin elsk på Senjatrollet.

Hvem er trollet her egentlig? 😉 Fra et av undertegnedes besøk hos trollet for noen år siden. Foto: Privat

Det var i 1993 at “trollfar” Leif Rubach åpnet attraksjonen Senjatrollet, og gjennom årenes løp har han stadig oppgradert trollparken. Inni trollet og trollkjerringa var det blant annet både konsertscene og arrangeringer av trollshow for ungene.

Senjatrollet bygger på et gammelt sagn om at det bodde et troll på Senja. Allerede i 1981 hadde NRK et innslag der teatergruppa Hålogaland Teater fremførte viser, sagn og fortellinger fra Nord-Norge, deriblant den legendariske visa “Sangen om troillet i Senja”, av Arvid Hanssen og Jack Berntsen (med refrenget  “Det bor et troll i Senja”), her sunget av Sverre Kjeldsberg (dere vet, han med “Sami ædnan” og Tromsø ILs “TIL-sangen”), mens Helge Jordal var trollet. Et nostalgisk gjensyn etter de triste nyhetene om at Senjatrollet har brent ned til grunnen. Sangen ble forøvrig også fremført, da av Jack Berntsen, som er den jeg forbinder med sangen, da Senjatrollet åpnet i 93.

Et litt artig poeng er at ved siden av der Senjatrollet stod inntil torsdag, står også en av togvognene fra Barne-TV-serien “Sesam stasjon”, som de senere årene har blitt brukt som utleie for overnatting i trollparken.

Se og hør sangen ved å klikke på bildet nederst i bloggposten (åpnes i nytt vindu hos NRK).

Ellers fant jeg også noen videoer på YouTube, som presenterer hva Senjatrollet var, på en god måte.

Et fabelaktig skue altså. Etter sjokkbrannen torsdag er det derimot nå bare ruinene igjen av det en gang så storslåtte Senjatrollet.

Selv om det mest trolig ikke skjer: Filmhjerte håper likevel “trollfar” Leif Rubach reiser trollet og trollkjerringa på ny.

Inntil det eventuelt skjer; kvil i fred, Senjatrollet

Se sangen fra 1981 ved å klikke i bildet (åpnes i nytt vindu, innslaget starter ca 23:10 i videoen)

Toppfoto: Bjørn Christian Tørrissen / wikipedia Brukt med wikipedias CC-lisens
Foto/kilder øvrig: NRK og YouTube

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg