OSCAR 2020: PARASITT SKREV OSCAR-HISTORIE – Slik var Oscar-natta

HURRA FOR PARASITT! Den fantastiske PARASITT fra Sør-Korea skrev seg inn i historiebøkene da den ble den første fremmedspråklige filmen i historien som ble tildelt Oscar for beste film.

Regissør Bong Joon-ho tok turen opp på scenen hele fire ganger i løpet av Oscar-utdelingen, for i tillegg til at kvelden/natta ble avrundet med Oscar for beste film mottok den sørkoreanske filmkunstneren også Oscar-statuetter for beste regi og beste originalmanus. Parasitt vant også prisen for beste internasjonale film (prisen som før het fremmedspråklige film).

En stor gratulasjon til Parasitt-gjengen og særdeles Bong Joon-ho, som for det meste benyttet seg av tolk på scenen under takketalene sine. Da Parasitt fikk prisen for beste film sa derimot ikke Joon-ho noe, men lot medprodusent Kwak Sin Ae, også hun via tolk, og en av filmens skuespillere eller stab (hun med rødlig stort hår på bildet, jeg gjenkjenner henne ikke i farta…) ta seg av talene. Hun var jo litt morsom da, og snakka til og med på engelsk ;p

Det ble ingen overraskelser i skuespillerprisene. Joaquin Phoenix, Renee Zellweger, Brad Pitt og Laura Dern fikk sine forhåndsspådde priser.

Gledelig syns Filmhjerte også det er at det ble Oscar til regissør og manusforfatter Taika Waititi for beste adapterte manus for Jojo Rabbit.

1917 ble den filmen med nest flest Oscar-priser med sine tre, som var for beste lydmiks, foto og visuelle effekter. Særlig fotoprisen, eller cinematography som den heter, er en pris som henger høyt.

Noe overraskende var det kanskje at Ford v Ferrari tok to priser, og at de to lydprisene ble delt i to, der den første gikk til nettopp Ford v Ferrari (beste lydredigering), mens 1917 fikk den andre. Bilfilmen fikk også Oscar for beste filmklipp, noe som muligens var bittelitt uventet, men ingen stor overraskelse likevel.

Disse filmene fikk Oscar-priser: Parasitt (4), 1917 (3), Once Upon a Time…In Hollywood (2), Ford v Ferrari (2), Joker (2), Jojo Rabbit (1), Little Women (1), Marriage Story (1), Bombshell (1), Rocketman (1), Judy (1), og i tillegg prisene til animasjonsfilm (Toy Story 4), dokumentarfilm og de tre kortfilmprisene.

Oscar-showets store “taper” ble Netflix-eposet The Irishman, som ble den eneste av de 9 av de som var nominert for beste film som ikke fikk en eneste pris.

Den eneste overraskelsen i showet var den uannonserte opptredenen av Eminem som opptrådte med sangen “Lose Yourself”. Ellers gikk alt veldig pent og pyntelig for seg i Dolby Theater i Hollywood.

Den danske skuespilleren Claes Bang (kjent fra The Square) som var studiogjest i TV 2 Danmark sitt Oscar-studio i København sa at takketalen til Renee Zellweger var den kjedeligste takketalen han noensinne har hørt, og det har han meget godt rett i. I en lang rekke av veldig pyntelige og tradisjonelle takketaler var det kun noen få som skeiet litt friskt ut. Taika Waititi hadde en humoristisk tale, og Bong Joon-ho sine turer opp på scenen var morsomme å bevitne, for eksempel da han etter pris en (eller to) sa at han skulle drikke hele natta, mens han etter neste pris innså at festen vil vare til morgenen etter 😀 Han hyllet også sine fire regissørkollegaer som han konkurrerte mot.

Den eneste som sa noe som kunne ligne på litt politisk refs var det førstemann på scenen som kom med. Brad Pitt serverte nemlig et lite stikk myntet på prosessen rundt den nylige Trump-riksrettssaken da han sa at de tilmålte 45 sekundene han hadde på scenen var omtrent det samme som et sentralt vitne hadde fått.

Ellers fungerte det greit uten vert, da det ble plass til flere presentatører og musikalske innslag. I et av musikkinnslagene fikk vi faktisk et lite norsk bidrag i årets Oscar-show, da Lisa Stokke og Aurora var med som en av flere på scenen i sangen fra Frost 2.

Filmhjertes Oscar-tips gikk det sånn passe med. Jeg fikk 16 av 24 riktige, men jublet over feil på regi og manus ettersom Parasitt vant disse. De seks øvrige jeg tippet feil på var beste produksjonsdesign, makeup/hår, filmklipp, lydklipp, kortfilm og originalmusikk. Men 16 av 24 er greit 😉

Hele vinnerlista kan leses her

Fotos: gettyimages/imdb.com, og oscar.go.com

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg