Filmhjerte Topp 10 Antihelter fra film og serier

Ingenting er vel bedre enn en antihelt på film eller TV-serie!

Film- og serieuniverset har en nær endeløs rekke av helter.

Dydige redningsmenn som alltid følger boka. Ærefryktige lovlydige borgere som redder dagen. Slike liker vi selvsagt.

Så har vi antihelten. Gjerne rufsete i kanten. Går sine egne veier og tråkker mer som regel enn som unntak utenfor ramma av aksept både fra samfunnet og autoritetene, men lever etter mantraet om at målet alltid helliger middelet. Som tar loven i egne hender, strekker strikken, men egentlig er en good guy. OK, noen ganger er h*n ikke god engang. Slike elsker vi selvsagt. Ihvertfall på skjermen.

Antihelter florerer det av i serier og filmer, særlig innen sjangerne krim, action og spenning. Også innen komedie finner vi mange antihelter, men da av en annen type. Moralen er fortsatt stort sett lav, og den komiske antihelt rammes ofte av alskens hysterisk festlige (for oss som ser på) motganger. Antihelten kjemper ofte på de godes side, men har ofte egoistiske baktanker og motiver.

 

Så, dette er Filmhjertes Topp 10 Antihelter, en muligens særegen og alternativ liste? Nja, tja..det er iallefall mine film- og serieantihelter ;p

 

10

MICHAEL CORLEONE

Filmer: Gudfaren-filmene
Skuespiller: Al Pacino

Ikke alle ser på Michael Corleone – Gudfaren – som starter som hederlig, uskyldsren og med moralen høy, før makten tar han, som en type antihelt. Skikkelsen er kåret som en av filmhistoriens største skurkeskikkelser, men det menes også om han at han er en type tragisk helt. Selv om han vel etterhver blir et realt svin, så digger vi han jo!

 

9

 

HARRY CALLAHAN

Filmer: Dirty Harry-filmene
Skuespiller: Clint Eastwood

Det værbitte trynet til “Clint`ern” som den hardtslående og skyteglade (i den forstand at han noen gang er glad…) Harry Callahan ved San Fransisco-politiet på 70- og 80-tallet er som skapt for en antihelt. Han jager skurker og voldelige avskum – med alle midler. Og han elsker det. Selv om det ser ut som han hater jobben sin. Og han tjener samfunnet, selv om samfunnet helst ikke vil ha han. Han ER Dirty Harry!

 

8

BORAT SAGDIYEV

Foto: Michael Bulcik / SKS Soft GmbH Düsseldorf, Wikipedia CC-Lisens

Film: Borat
Skuespiller: Sacha Baron Cohen

Den mest sinnssjukt komiske antihelten jeg kan tenke meg er Borat, den Kasakhstanske journalisten som i folkeopplysningens tjeneste drar fra hjemlandet Kasakhstan til USA for å lære Amerika å kjenne. Det ender som vi vet i totalt kaos og latterkrampeanfall for oss som ser på, som tilfeldigvis liker den type humor ;p

 

7

JACK BAUER

Serie: 24
Skuespiller: Kiefer Sutherland

Jack Bauer går til ekstreme virkemidler for å redde den amerikanske presidenten, og befolkningen, sine liv, i løpet av 24 timer. Ikke bare en gang, men gjennom en rekke helvetesdøgn. Bauer vil alltid det beste for landet sitt, men jeg må innrømme at Bauer kanskje er den av figurene på denne lista jeg er mest ambivalent til. Ikke alle valgene hans gjennom de mange helvetsdagene han går gjennom er stuereine. Faktisk er vel nesten ingen av valgene hans det (?), men noen er ganske mer ekstreme. Slikt blir det dog selvsagt en ekte antihelt ut av. For vi elsker jo Jack.

 

6

AL BUNDY

Serie: Married… with Children (Norsk tittel: Våre verste år / Også kjent som: Bundy)
Skuespiller: Ed O`Neill

Alle menns forkjemper!

Den mest lumpne, nedrige og slaskete antihelten av dem alle er Al Bundy. Prototypen av en erkemann, som med sitt forkvaklede kvinnesyn, selvforaktelse og sjabby liv fikk folket til å hylflire gjennom over ti sesonger av den spinnville komiserien “Married… with children”, eller “Bundy” som den kanskje er best kjent som på norske skjermer. Al Bundy er mannen ikke en gang en mor kan elske. Han rølper, han fiser, raper, hater unga, hater kjerringa, hater bikkja, hater livet, er vulgær. Og skjuler det på ingen måte. Og trur du ikke vi sitter der og heier på han! 😀

 

Snart topp 5, men først…

Et klapp på skuldra til mange av antiheltene som, i god antiheltånd, ikke nådde helt opp til Filmhjertes topp 10, men likevel er herlige helter, på sitt vis – Her er 23 av de som ble vurdert:
James Bond, Mr. Bean, Basil Fawlty (Fawlty Towers/Hotell i særklasse), Charlie Harper og Alan Harper (Two and a Half Men), Sherlock Holmes (spilt av B. Cumberbatch og Robert Downey Jr.), Jesse Pinkman (Breaking Bad), Fleksnes, Olsenbanden, George Costanza (Seinfeld), John Rambo (Rambo), Patrick Bateman (American Psycho), sjåføren i Drive (spilt av Ryan Gosling), Sonny (Dog Day Afternoon), Alex (A Clockwork Orange), Mark Renton (Trainspotting), Lester Burnham (American Beauty, spilt av “antihelten” Kevin Spacey…), Selina Meyer (Veep, herlige Julia Louis-Dreyfus), Jackie Brown, Varg Veum, Gunvald Larson (Beck), Michael Scofield (Prison Break), Theodore “T-Bag” Bagwell (Prison Break).

 

Topp 5:

5

JOHN LUTHER

Serie: Luther
Skuespiller: Idris Elba

Politietterforskeren som trakterer Londons underverden der han støter på mange moralske og etiske utfordringer og hindre, som han selvsagt forserer mens sinnet blir stadig mørkere.

Med sin karakteristiske ruglete frakk og tredagersstubbene i trynet, en bekymret mine og alltid nær balansegangen mellom rett og galt, mens han stadig har sin kvinnelige nemesis som legger press på han. Han er klok, og vil godt. Han er analytisk og smart. Men vikles til stadighet inn i trøbbel under sakene han etterforsker. Han er ikke redd for å skitne til hendene sine for å si det sånn, derfor har han fått et frynsete rykte. Privatliv er det dårlig med, Luther lever for jobben. En sann antihelt.

 

4

BEATRIX KIDDO (“The Bride”, “Black Mamba”)

Filmer: Kill Bill og Kill Bill 2
Skuespiller: Uma Thurman

Endelig en kvinnelig antihelt her! Vi heier selvsagt på Uma Thurmans fantastiske Beatrix, eller “The bride”, når hun legger ut på sitt hevntokt mot mannen og hjelperne hans som etterlot henne for å dø. Det slår formelig gnister av henne, i ekte hevnerstil. Men la oss nå ikke glemme at dama faktisk var leiemorder da. Mors beste barn er hu` kanskje ikke. Antihelt derimot? Å jada!

 

3

WALTER WHITE

Serie: Breaking Bad
Skuespiller: Bryan Cranston

High school-kjemilæreren som ender opp som dopkoker for å redde familiens fremtid etter at han selv får vite at han har en uhelbredelig sykdom. Joda, tanken bak var fin den, Walter, hadde det bare ikke vært for alle de skumle folka du måtte omgås… I løpet av seriens sesonger utvikler også den godeste Walter White seg fra å være den vanlige mann i gata, til å bli “Heisenberg”, hans alter ego, en slags frontfigur eller dummy for områdets narkotikakartell, mens han stadig blir mer og mer hensynsløs.

Fantastisk spilt av Bryan Cranston forøvrig.

 

2

JOHN McCLAIN

Filmer: Die Hard-filmene
Skuespiller: Bruce Willis

Yippi-Ki-Yay, motherf***er! Som Die Hard-entusiast er det selvskrevent med John McClain blant kremen av antihelter. McClain er som vi vet den rufsete snuten som alltid – ja, alltid, havner i trøbbel, og ender opp med å måtte ekspedere tyske terrorister, russiske gangstere, korrupte millitære og andre mordere og pakk, gjerne med to valium innabords for å døyve den verste hodepina etter litt for mye å drikke. McClain redder alltid dagen, det vet vi, men på veien dit får han mange uvenner, også blant de han skal samarbeide med. McClain burde egentlig toppet lista, men jeg lar han ta andreplassen. Vinneren er nemlig en langt “villere” figur.

 

1

DEXTER MORGAN

Serie: DEXTER
Skuespiller: Michael C. Hall

Hvem har vel ikke drømt om å gjøre som Dexter med alskens avskum? Et vanntett alibi, litt plastfolie, noen kvasse kniver, et par sager, en båttur i mørket ut på fjorden, plopp plopp!
Dexters moralske kompass er selvsagt både riktig og helt vanvittig på samme tid. Men vi elsker Dexter, som på dagtid jobber som blodsprutanalytiker for Miami-Metro-politiet, mens han om natten er en hensynsløs seriemorder som kun dreper dem han synes fortjener det. Slik som drapsmenn, voldtektsmenn og annet pakk. Imens innhentes han sakte men sikkert av sin mørke fritidsgeskjeft. Serien er en av mine definitive all time favoritter innen krim og spenning, til tross for at seriens finale ble et realt antiklimaks. Her fyker derimot Dexter rett til topps!

 

Kom gjerne med synspunkter o.l. Hyl ut i kommentarfeltet. Chattes!

2 kommentarer
  1. Dexter tar vel bare rotta på slike som han klarer å bevise er skyldig. Var det ikke så? Han jobber jo på krimlaben. Andre antihelter kan vel være de to typene i Dødelig Våpen, Riggs & Murtaugh.

   1. Ja, det var jo de han visste var skyldige han tok rotta på, i utgangspunktet, men uten at jeg husker detaljene så var det vel etterhvert press på han fra noen som oppdaget hva han holdt på med osv og da ble det vel noen vansker 😉 (Mulig jeg husker feil der og at han personlig ikke drepte noen han ikke mente fortjente det, uansett tok han jo loven i egne hender, var både dommer, jury og bøddel 😀 )

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg