Romeo & Julie og presidenter på Verdensteateret – Heftig strandparty fra Hellas på Oslo-cinemateket


“Baz Luhrmann lager episke kjærlighetshistorier, mann!”

Så sa ihvertfall Even i Skam, og som vi husker fra sesong 3 av NRKs braksuksess fra ifjor var det mang en referanse der til regissør Luhrmanns romantiske kjærlighetsdrama ROMEO & JULIE. Blant annet så Isak den på pc`en sin hjemme i senga, mens det kom en tåre nedover kinnet hans, og den mye omtalte svømmebasseng-scenen må nevnes.

Nå har publikum i Tromsø en sjanse til å se filmen på kino i slutten av februar, når Cinemateket setter den opp på Verdensteateret, nettopp fordi filmen har fått en oppblomstring igjen takket være Skam.

En ung Leonardo DiCaprio og Claire Danes spiller det unge paret som på tross av rivaliserende familier forsøker å dyrke kjærligheten, i denne moderne klassikeren fra 1996 som viser oss verdens mest berømte kjærlighetshistorie av William Shakespeare, i moderne utgave.

Det er sikkert minst 15 år siden jeg så filmen, og jeg er vel litt i tvil om jeg liker den 😉 Men kanskje blir det et gjensyn.

Filmen vises ifølge Verdensteateret sin februar-kalender to ganger, søndag 26. februar, og mandag 27. februar.

Les mer om filmen på Verdensteateret sin nettside.

FOKUS: AMERIKANSKE PRESIDENTER

Verdensteateret viser flere filmer av interesse i februar, både klassiske suksesser og nye filmer. Blant annet blir det filmer der den amerikanske presidenten står i fokus, noe som vel må sies å være ganske så aktuelt i en tid der USA nettopp har fått tidenes mest kontroversielle og forhatte president i Trump.

I den sammenheng vises ihvertfall de fem strålende filmene JFK – SAKEN FORTSETTER (1991, med Kevin Costner), ALL THE PRESIDENT`S MEN (1976, med Dustin Hoffman og Robert Redford), LINCOLN (2012, med Daniel Day-Lewis, Sally Field og Joseph Gordon-Levitt), NIXON (1995, med Anthony Hopkins) og FROST/NIXON (2008, med Frank Langella, Michael Sheen, Kevin Bacon og Oliver Platt).

Også høyaktuell norsk film står på plakaten. Kim Hiorthøys morsomme og lett absurde spillefilmsdebut THE RULES FOR EVERYTHING, og den nord-norske selfangstdokumentaren ISHAVSBLOD, som ble en publikumsfavoritt på filmfestivalen i Tromsø, er begge helt klart verdt å se.

Gullpalmevinner Cristian Mungius nye film DEN STORE PRØVEN er en annen film som absolutt anbefales.

PS: alle de utenlandske filmene vises med norske tekster.

Fullstendig program, filminfo og billettkjøp finnes på verdensteateret.no.


Verdensteateret, her fotografert i anledning TIFF.

SUNTAN – ANBEFALT GRESK FILM

Når jeg nå er innom Cinemateket. Befinner du deg i Oslo bør du sjekke ut hva Cinemateket (Dronningens gate) der har på sitt program. Også i Bergen, Trondheim, Stavanger, Lillehammer og Kristiansand finner man Cinemateket forøvrig.

En film som helt klart anbefales, og som ihvertfal vises i Oslo frem til 3. februar, er den greske dramakomedien SUNTAN.

Innlegget fortsetter under traileren

Filmen tar oss med til en hedonistisk gresk ferieøy der Kostis, en sympatisk ny lege i 40-årene som nylig har startet å jobbe på øya blir kjent med en gjeng partyglade unge mennesker etter at han behandler en ung kvinne. Følelser og komplikasjoner oppstår når han inviteres med gjengen på stranden og på fester med høy partyfaktor.

Suntan er både tiltalende og til tider veldig morsom, samtidig som det etterhvert blir mer og mer ubehagelig å se Kostis sin desperasjon bre seg i kampen for å tilpasse seg livsstilen til de langt yngre menneskene han har begynt å omgås. Filmen gjør nemlig en dreining etterhvert som nok noen, meg inkludert, finner litt problematisk. Uansett liker jeg Suntan, det er en film som kan fungere fint som en partyfilm og sommerfilm i seg selv, samt også som en påminnelse om en ungdomstid som aldri kommer tilbake.

Jeg så Suntan på nett i november/desember som en del av Arthaus-prosjektet Scope100, hvor 100 utvalgte filminteresserte skulle stemme fram en av 7 filmer som får norsk kinodistribusjon. I den avstemningen kom SUNTAN på en klar andreplass. Det er en film jeg tror vil gjøre seg bra på kinoskjermen. Suntan er badet i sol, og gir flere heftige partyvibber, samtidig som den har en alvorlig undertone. Og kanskje vil filmen gi en overraskelse eller to når det drar seg til. Jeg setter et svakt terningkast 5 til Suntan.

Helt klart en anbefalt film å få med seg. Filmen er månedens film på Cinemateket (i Oslo), og har fem visninger igjen. Løp og se!

Les om Suntan på Cinemateket Oslo sine sider.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg