TIFF 2017 dag 1: Filmanmeldelse av RARA, og annet TIFF-snakk

Hurra! Filmfestivalen i Tromsø er i  gang!  RARA fra Chile var første film på mitt program.

På forhånd hadde jeg satt opp et skjema med filmer jeg kan tenke meg å se under TIFF, og rangert de i grupper fra 1. valg til 4. valg-kategorier. Rara var nok i så måte på nivå 4 for min del på forhånd, men likevel hadde jeg brukbare forventninger til Rara, hvis tittel unektelig minner litt om en rølpesang, uten noen sammenligning forøvrig.

Rara er nemlig en seriøs film som har hentet inspirasjonen sin fra en virkelig hendelse i Chile, hvor en rettsdommer ble fratatt foreldreansvaret  for barna sine på grunn av sin seksuelle legning.

TIFF, som har filmen i sin programkategori “Horisonter”,  skriver i programomtalen følgende om Rara:
13 år gamle Sara bor sammen med moren Paula, hennes kjæreste Lia og sin yngre søster Catalina. Hun tar sine første, forsiktige steg ut fra det kvinnedominerte hjemmet og inn i en ny verden, med forelskelser, identitetssøken og en ny type frihet. Ungdomstidens opp- og nedturer deles med bestevenninnen Pancha. Mellom en småparanoid mor og en lite reflektert far som vil ha barna tilbake, må Sara finne sin egen vei (kilde: tiff.no).

Rara klarer aldri å engasjere meg helt, selv om filmens tema er interessant nok og viktig. For hvem skal avgjøre hva som er “normale” oppvekstvilkår for et barn? Hvordan påvirker omgivelsene barns syn på det å bo sammen med “to mammaer”? Sara som er filmens hovedperson blir fremstilt på en reflektert måte, på en måte vil hun ha det som “alle andre”, samtidig som hun helt klart er glad i moren sin og morens kjæreste. Saras venninnne Pancha fremstår også som veldig sympatisk.

I løpet av filmens gang bygges det opp til et litt hjerteskjærende familiedrama der omsorgsretten for de to barna foregår litt i bakgrunnen. Filmens øvrige karakterskildringer er også gode og troverdige, og filmen er bygd opp slik at hoveddelen av sympatien rettes mot Paulas side av saken. 

Rara føles likevel tidvis litt langdryg, og kanskje er den for nedtonet i stil og dramtiske grep, men tar seg opp mot slutten. Tematikken er ikke av de som oftest har blitt vist frem på film, og er sånnsett viktig som en del av LGBTQ-samfunnets utfordringer, og er en film som kanskje vil kunne bidra positivt for utviklingen.

Karaktermessig vil jeg på en skala fra 1 til 10 plassere den på 6/10, noe som i min bok vil tilsvare et terningkast 4. Det er på grensen altså, og er noe snilt bedømt, men Rara får et terningkast 4.


Den chilensk-argentinske filmen Rara vises på TIFF. Pressefoto: tiff.no

RARA KAN DU SE PÅ TIFF ONSDAG KLOKKEN 13:00 OG LØRDAG KL. 11:30

TIFF er i gang for fullt altså, og senere i dag ser jeg frem til festivalens offisielle åpningsfilm Tungeskjærerne, den norske dokumentaren der vi følger lokalsamfunnet på Myre i Vesterålen, og som jeg faktisk fikk billett til (hurra! for jeg digger Vesterålen), samt en film fra Mexico, og en fra Russland, spilt inn blant annet i nordlige deler av det gamle sovjetunionen, i Murmansk-området. Den har jeg forhåpninger til.

Updates om disse kommer her på filmhjerte.blogg.no iløpet av  tirsdags morgen eller formiddag. Følg med, følg med her på bloggen denne uka filmvenner 🙂

PS. Selvsagt syns jeg det er morsomt at Filmhjerte har fått (presse)akkreditering fra TIFF. Veldig morro for en hobbyfilmblogger, og generøst av TIFF selvsagt. Søndag var iallefall undertegnede og hentet ut en festival-“goodie-bag” med masse TIFF-stæsj i.

Skulderveske, akkrediteringskort, billetter, festivalkatalog, ja til og med noe å bite i, var å finne i akkrediterings-veska, samt litt annet stæsj.
“Life is like a box of chocolates, you never know what you gonna get” (neppe noen som tok den filmreferansen vel? Hehe), stod det på sjokocookis-eska.
Joda, rimelig fornøyd med greiene fra min bestevenn TIFF, hvis man tørr å bruke det uttrykket i disse tider 😉

Ordinære billetter til filmene koster 100 kroner, eventuelt rabattkort på 12 billetter for 948,- eller 22 billetter for 1540,-. I tillegg koster festivalbevis (inkludert katalog) som alle må ha 140 kroner (120/100 honnør/student). TIFF tilbyr forresten studenter under 25 år en pakke med festivalbevis + 2 billetter for 200 kroner.

Billetter kan kjøpes på alle visningsstedene og på TIFF.NO

Husk at du kan følge filmhjerte på FACEBOOK, der det er en egen side for filmhjerte.blogg.no. Liker du siden blir du oppdatert når det er noe nytt på filmbloggen.

Du kan også følge undertegnede på TWITTER (@LarsJG), der det også sikkert blir noe TIFF-kvitring under festivalen. Undertegnede er også å finne på INSTAGRAM (larsgronli), og også der vil det kunne dukke opp noe i løpet av TIFF.

Lenker:
Facebook: https://www.facebook.com/Filmhjertebloggno-911698952187897/
Twitter: https://twitter.com/LarsJG
Instagram: https://www.instagram.com/larsgronli/

#film #filmfestival #filmfest #Tromsøfilmfestival #Rara

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg