Amandaprisen 2016 deles ut i kveld – her er tipsene

I kveld deles Amanda-prisene 2016 ut, under filmfestivalen i Haugesund.

Norsk films mest prestisjefulle priser deles ut i aften.

Foto fra www.filmfestivalen.no

Hurra! Det er fortsatt liv i filmhjertet, etter noen uker uten aktivitet her på filmbloggen 🙂

Utdelingen som overføres direkte på TV 2 i kveld arrangeres i år for 32. gang, men mest oppsiktsvekkende ved årets utdeling er at man utrolig nok har bestemt seg for å IKKE ha med utdeling av pris for beste regi under selve showet. Den prisen skal deles ut i en egen seremoni på Haugesund Rådhus! Det er filmnettstedet montages.no som melder dette.

Om Amanda-prisen skriver filmfestivalen.no (Filmfestivalen i Haugesunds nettside) dette:
– Filmprisen Amanda er innstiftet for å øke kvaliteten på og fremme interessen for norske kinofilmer og kortfilmer beregnet på offentlig fremvisning. Filmene som vurderes skal ha hatt premiere på norske kinoer i perioden 1. juli 2015 til 30. juni 2016 og ha hatt nasjonal lansering. I år er det totalt 26 langfilmer som er med i konkurransen, hvorav 3 er dokumentarer. Amanda-prisutdelingen produseres av Rubicon og er en del av Den norske filmfestivalen, som finner sted 20. – 26. august 2016. –

Som jeg har skrevet mange ganger tidligere har jeg en bra interesse for norsk film, men av de 26 filmene som er vurdert til årets Amanda har jeg kun sett “Bølgen”. Jeg har riktignok sett noen trailere og lest litt om en del av de andre. Av disse 25 andre er det kun noen få jeg har lyst å se, som “El Clasico”, “Grand Hotel”, “Louder Than Bombs”, “Pyromanen” og “Sensommer”, pluss kanskje et par andre etter at jeg får lest meg opp om de, som “Welcome to Norway”. Men Pyromanen og Sensommer er ihvertfall to filmer jeg absolutt skal se etterhvert, og sikkert også Louder than bombs når jeg finner den på nett.

Det deles forresten også ut pris til beste utenlandske kinofilm, og der befinner en av mine absolutte favoritter seg 😉 Men vinner den? Neppe.

Uansett er Amanda-prisen et show jeg har fått med meg mange tidligere år, selv om showene flere ganger til dels har blitt skjemmet av dårlig produksjon (dvs mye fjas, vas og tull, deriblant årets idiotiske avgjørelse om å droppe regiprisen fra selve showet!). I år er det forresten Jakob Oftebro som er programleder, og han er jo trivelig å se på om ikke annet.

20 priser deles ut tilsammen. Dette er de nominerte (kilde: filmfestivalen.no), med mine begrensede kommentarer/tips * 😉

Beste norske kinofilm

Bølgen – produsenter Martin Sundland og Are Heidenstrøm for Fantefilm Fiksjon, regi Roar Uthaug

Louder Than Bombs – produsent Thomas Robsahm for Motlys, Alexandre Mallet-Guy for Memento Films, Joshua Astrachan for Animal Kingdom, Marc Turtletaub for Big Beach og Albert Berger og Ron Yerxa for Bona Fide, regi Joachim Trier

Mannen fra Snåsa – produsent Margreth Olin for Speranza Film, regi Margreth Olin

* BØLGEN må da vinne dette, da den i tillegg til  å være en knallsolid film også var en knakende suksess. Louder than bomb har fått mye skryt av filmkritikere, men er så vidt jeg vet ikke sett av mange publikummere. Kanskje en overraskende vinner her? Mannen fra Snåsa da, tja, mange så vel den, men den appelerer ikke til meg.

Beste barnefilm

Doktor Proktors tidsbadekar – produsenter Cornelia Boysen og Synnøve Hørsdal for Maipo Film, regi Arild Fröhlich

Knutsen og Ludvigsen og den fæle Rasputin – produsent Eric Vogel for Tordenfilm, regi Rasmus A. Sivertsen og Rune Spaans

Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa – produsenter Cornelia Boysen og Synnøve Hørsdal for Maipo Film, regi Rasmus A. Sivertsen

* Jeg har egentlig null peiling, men Doktor Proktor-filmene syns jeg det har stått mye om der film skrives om, og de virker “artig for ongan”. Så den tipper jeg vinner.

Beste regi

Halkawt Mustafa – El Clásico

Joachim Trier – Louder Than Bombs

Roar Uthaug – Bølgen

* Siden Louder than bombs har fått så mye positive kritikker tipper jeg Trier får prisen som TV-publikum og de fremmøtte på Amanda-showet snytes for å få se. Filmen har nok mye dypere tematikk enn Uthaugs Bølgen, mens El clasico aldri vinner, ut fra det jeg vet om filmen (sett trailer, lest litt).

Beste kvinnelige skuespiller

Bente Børsum – Sensommer

Liv Bernhoft Osa – Pyromanen

Vera Vitali – Grand Hotel

* Hvem er Vera Vitali? Aldri hørt om henne engang (jo nå har jeg jo det, takk google). 82 år gamle Bente Børsum er en veteran (som jeg desverre har sett svært lite av), og hun fikk gode skussmål for innsatsen i Sensommer. Jeg heier på henne. Men her slår vel Pyromanen meg som en type film som krever mer av en skuespiller, så Osa får vinnertipset. Dog ikke fordi jeg er noen stor fan av henne.

Beste mannlige skuespiller

Atle Antonsen – Grand Hotel

Anders Baasmo Christiansen – Welcome to Norway

Devin Druid – Louder Than Bombs

 * Samme her, hvem er Devin Druid? Igjen takk til google, som hjelper meg å finne ut at han e r en 18 år gammel gutt fra Virginia, USA. Det overrasker meg ikke om han vinner, særlig dersom filmen er så bra som det ryktes, men er det ikke litt fallit for norsk film om vinneren av norsk films viktigste skuespillerpris går til en amerikaner? Forøvrig kjenner sikkert mange han igjen fra en House of cards-episode. De to andre herrene kan gjerne vinne og. Antonsen fikk jo mye skryt for Grand Hotel.

Beste kvinnelige birolle

Maria Bock – Hevn

Andrea Bræin Hovig – Alt det vakre

Renate Reinsve – Welcome to Norway

* For tredje gang…Hvem i alla da`er er Renate Reinsve? De to andre kjenner jeg godt til, men traileren til Hevn var så ræ** at den filmen droppa jeg glatt. Og siden Welcome to Norway vel mest er komedie, så går tipset til Bræin Hovig for kjærlighetsdramaet Alt det vakre.

Beste mannlige birolle

Gabriel Byrne – Louder Than Bombs

Per Frisch – Pyromanen

Olivier Mukata – Welcome to Norway

* Irske Gabriel Byrne kjenner nok de fleste til. Mulig vinner. Men jeg håper Per Frisch vinner. Hvis Pyromanen er så  bra som jeg håper den er, så fortjener han prisen. Dessuten liker jeg fyren. Mukata hadde jeg heller aldri hørt om før.

Beste filmmanus

Megan Gallagher – Grand Hotel

Rune Denstad Langlo – Welcome to Norway

Eskil Vogt og Joachim Trier – Louder Than Bombs

* Tipper at Louder than bombs får prisen. De to andre fremstår for meg som enklere filmer, men Grand Hotel har fått en del skryt, så hvorfor ikke…

Beste foto

Sjur Aarthun – Villmark 2

Jakob Ihre – Louder Than Bombs

John Christian Rosenlund – Bølgen

* Hvis ikke Bølgen tar denne er Amanda en farse 😉

Beste produksjonsdesign/scenografi

Are Austnes – Solan & Ludvig – Herfra til Flåklypa

Martin Gant – Villmark 2

Karl Júlíusson – Doktor Proktors tidsbadekar

 * Har ikke særlig mye fornuftig å si her annet enn at det er rart at Bølgen ikke er nominert. Jeg tipper Doktor Proktors tidsbadekar fylles opp med Amandapris, pga fantasifull design.

Beste visuelle effekter

Lars Erik Hansen – Bølgen

Thilo Ewers – Doktor Proktors tidsbadekar

Mats Andersen – Pyromanen

 * Bølgen må vinne dette.

Beste musikk

Magnus Beite – Bølgen

Trond Bjerknes – El Clásico

Kåre Vestrheim, Øystein Dolmen og Gustav Lorentzen – Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin

 * Jeg husker faktisk ikke så godt musikken fra Bølgen selv om jeg har sett filmen både på kino og blu-ray. Tipper El Clasico tar prisen. Lurer på om det ikke er noen fartsfulle toner der? Knutsen & Ludvigsen ja, det hørtes kjent ut 😉 Hehe. Jeg har ikke sett noe fra den filmen, men de to herrene Dolmen/Lorentzen sine sanger er iallefall artige. Håper den vinner.

Beste klipp

Olivier Bugge Coutté – Louder Than Bombs

Vidar Flataukan – Wendyeffekten

Helle le Fevre – Alt det vakre

* Tipper på Louder than bombs igjen.

Beste lyddesign

Hugo Ekornes – Villmark 2

Christian Schaanning – Bølgen

Gisle Tveito – Louder Than Bombs

* Lyden i Bølgen var ihvertfall fenomenal. Om de to andre kan hamle opp med den er de gode (eller juryen ræ**).

Beste kortfilm

Frysninger, regi Marius Myrmel, produsent Marius Myrmel

Fuglehjerter, regi Halfdan Ullmann Tøndel, produsent Frederik Hestvold

Retrett, regi Itonje Søimer Guttormsen, produsent Itonje Søimer Guttormsen

 * Her har jeg mindre peiling enn en snørlaus jarstein (det uttrykket fant jeg  på nå, makes no sense….). Frysninger vet jeg ble vist på TIFF i januar.  Så den nesten… Fuglehjerter har vistnok vunnet priser og fått mye ros, så jeg tipper den får mere her.

Beste dokumentarfilm

Dugma – The Button – regi Paul Refsdal, produsent Ingvil Giske for Medieoperatørene,

Kvar song ei soge – regi Aaslaug Vaa, produsenter Knut Skoglund og Aaslaug Vaa for Villa Lofoten

Mannen fra Snåsa – regi Margreth Olin, produsent Margreth Olin for Speranza Film

* Mannen fra Snåsa vinner GARANTERT denne prisen. Så mye omtalt, og med bra besøkstall (tror jeg), så det vil være et “sjokk” om den ikke vinner.

Beste utenlandske kinofilm

Det helt nye testamentet (Belgia/Frankrike/Luxembourg), regi Jaco Van Dormael, distributør Another World Entertainment

Dheepan (Frankrike), regi Jacques Audiard, distributør Tour De Force

Historien om den sjenerte giganten (Island), regi Dagur Kári, distributør Europafilm

Room (USA), regi Lenny Abrahamson, distributør United International Pictures

Sauls sønn (Ungarn), regi Laszlo Nemes, distributør Arthaus

* ROOM er en av mine ypperste favoritter. Muligens var jeg litt farget av en glimrende filmopplevelse under TIFF i januar da jeg så filmen, som jeg i anmeldelsen beskrev som en av de beste jeg noensinne har sett. Fantastisk film til terningkast 6 er det iallefall, og jo, den var en fantastisk opplevelse på kino (PS: kjøp den nå, den er ute på dvd/blu-ray). Dheepan har jeg også sett, brukbar den, men aldri noe vinner her. Den prisen er det nok filmdistributøren Arthaus som får gleden av å innkassere for kraftpakka Sauls sønn. Men jeg håper selvsagt på Room.

Følgende tre priser deles også ut: Amandakomiteens Gullklapper, Amandakomiteens Ærespris, og Folkets Amanda (publikumsavstemning i samarbeid med Dagbladet). Jeg regner med at Bølgen sveiper inn nok en pris her da det neppe kan være noen som er mer populær enn Bølgen blant “Folket”. Men Doktor Proktors tidsbadekar kan kanskje være en joker.

 

God fornøyelse 😉

Kom gjerne med kommentarer til Amanda-nominasjonene, filmene, tipsene, etc

4 kommentarer

Siste innlegg