10 gode skuespillere som døde for tidlig


I dagens filmblogg blir det mimring og litt hedring av 10 skuespillere eller barnestjerner som døde i alt for ung alder.

Det er selvsagt laget slike lister tidligere av et x antall andre, og disse listene likner naturligvis gjerne på hverandre etterhvert, men her er i alle fall mitt personlige bidrag. Kanskje har du som leser dette gode filmminner om noen av disse skuespillerene?

Felles for de jeg her har plukket ut er at de alle var skuespillere, alle spilte de i en eller flere filmer eller serier jeg syns de leverte minneverdige prestasjoner i, og desverre døde alle så alt, alt, for tidlig.

Det er triste skjebner, noen naturlige mens andre bare er horrible, og noen setter kanskje søkelyset på en del av filmindustriens mørke sider. En ting til har de også til felles, selv om de nå er på “de evige jaktmarker”, lever rolleinnsatsene deres videre, som gode minner.

Jeg har kun rangert de fra 10 til 1 på denne lista basert på hvor gammel de var når de døde.


10

PAUL WALKER (USA)

40 år

12. sept. 1973 – 30. nov. 2013

Paul Walker huskes nok aller best for streetracingfilmen The Fast And The Furious, og fire oppfølgere i den suksessfulle filmserien.

Walker døde 40 år gammel i en bilulykke i november 2013, da bilen han var passasjer i kjørte i et tre og tok fyr.


9

MARILYN MONROE

36 år

1. juni 1926 – 5. august 1962

Filmdivaen Marilyn Monroe ble faktisk bare 36 år. Monroe var et av tidenes sex-symbol og filmikon, er av mange regnet som et symbol på såvel Hollywood som USA, glamour, feminitet, et kvinneikon, og har selvsagt legendestatus i filmverdenen.

Hvordan hun døde er aldri fastslått med sikkerhet, men det ble funnet medisinrester i blodet og leveren hennes, dødsårsaken ble satt til “sannsynlig selvmord”, men konspirasjonsteoriene rundt dette er mange, det er også spekulert i om hun slet med depresjon og en selvdestruktiv personlighet.


8

EMIL FORSELIUS (Sverige)

35 år

23. nov. 1974 – 2. mars 2010

Emil Forselius var en svensk skuespiller, som tok sitt eget liv hjemme hos seg selv. Han var en av de mest rutinerte unge svenske skuespillere, og hadde bl.a. birolle i en Wallander-film (Indrivaren), en Beck-film og han var med  i miniserien Deadline Torp. Han var også prisbelønnet hjemme i Sverige med Guldbaggen for birollen sin i Tic Tac (1997).

Forselius slet med dyp depresjon, og ble kun 35 år gammel. Jeg likte Forselius, og syns han flere ganger leverte godt spill, og jeg husker også nyhetene om hans død, som i svensk media ble omtalt som selvmord. Forsell etterlot seg en sønn som han hadde skrevet et avskjedsbrev til, i følge den svenske avisa Expressen.


7

JOHANNA SÄLLSTRÖM (Sverige)

32 år

30. des. 1974 – 13. feb. 2007

Svenske Johanna Sällstrøm er for meg helt klart mest kjent for de 13 Wallander-filmene hun spilte i, som Kurt Wallanders datter og politibetjent.

Hun spilte også i en rekke andre filmer og serier i Sverige.

Sällström slet i flere år med psykiske problemer, hun døde kun 32 år gammel etter å ha tatt sitt eget liv ved hjelp av en overdose sovepiller i hjemmet sitt. Sällström etterlot seg en datter som da var 5 år.


6

HEATH LEDGER (Australia)

28 år

4. april 1979 – 22. januar 2008

Det er faktisk gått hele 7 år siden den australske kjekkasen Heath Ledgers sjokkerende bortgang rystet filmverdenen. Ledger huskes spesielt for sin glimrende rolle i Brokeback Mountain (2005) der han spilte Ennis Del Mar, og for roller i 10 Ting Jeg Hater Ved Deg (1999), Patrioten (2000), og The Dark Knight (2008).

Ledger var spådd en stor filmkarriere i mange år fremover, men desverre døde han kun 28 år gammel. Dødsårsaken er ikke fastslått med sikkerhet, Ledger ble funnet i sitt eget hjem, det har vært antydet overdose av piller og medisiner, men ingen klare tegn på selvmord ble fastslått. I ettertid var også mange som refset medias overdimensjonerte dekning av Ledgers død.

I 2009, altså etter hans død, ble Ledger hedret da han ble tildelt Oscar for beste mannlige birolle, for rollen sin som “Joker” i filmen The Dark Knight.


5

BRAD RENFRO (USA)

25 år 

25. juli 1982 – 15. januar 2008

Brad Renfro vil for alltid huskes for sin strålende prestasjon i filmene Klienten (The Client) fra 1994 da han var kun 11-12 år gammel, og Sleepers fra 1996. Særlig i førstnevnte film var han storartet. Han ble også prisbelønnet for rollen sin i Klienten og i The Cure fra 1995 (Young Artist Award).

Renfro var barnestjerne takket være disse filmene, men til tross for at han var aktiv helt frem til sin død var karrieren hans nedadgående, på grunn av alkohol- og stoffmisbruk, som startet tidlig i tenårene. Han var også gjentatte ganger i problemer med politi og rettsvesen. I 2006 sonet han noen dager i fengsel for å ha kjørt bil i ruspåvirket tilstand, og for heroinbruk.

Renfro ble bare 25 år gammel, i januar 2008 kom den triste nyheten om at han var død. Han døde av en (trolig utilsiktet) overdose heroin og morfin, dødsfallet har blitt sett på som et ulykkestilfelle. Renfro fikk en sønn i 2003, sønnen som var ukjent for offentligheten frem til Renfros død har vokst opp i Japan hos moren, men ifølge amerikansk media skal Renfro ha tilbragt tid med sønnen kort tid før det sjokkerende dødsfallet.


4

JAMES DEAN (USA)

24 år

8. feb. 1931 – 30. sep. 1955

På en slik liste er det umulig å ikke ta med ikonet James Dean, selv om det nærmer seg 60 år nå siden han døde, kun 24 år gammel, i en bilulykke.

Dean var en legende av sin tid i filmbransjen, han er et av tidenes største ungdomsidoler, særlig etter sin død, og vil huskes for alltid for de tre storfilmene Øst For Eden (1955), Rotløs Ungdom (1955) og Giganten (1956). Premieren på de to siste filmene fikk han desverre aldri oppleve. Han var glad i raske biler, men det ble også hans død. Kun 24 år gammel omkom han i en kollisjon. Deans popularitet skjøt i været etter hans død.

Hadde han fått levd ville han trolig den dag i dag vært en av bransjens aller største gjennom tidene. Kanskje større enn det han allerede er, eller ble – for James Dean har vel nærmest legendestatus i filmhistorien.


3

RIVER  PHOENIX (USA)

23 ÅR

27. aug. 1970 – 31. okt. 1993

River Phoenix, det amerikanske ungdomsidolet som var både skuespiller og musiker, hadde en lovende karriere på gang, blant annet gjorde han en flott innsats i My Private Idaho (1991), Sneakers (1992) og i Indiana Jones og Det Siste Korstog (1989). Særlig i My Private Idaho var han fremragende. Jeg mener også å huske at Phoenix gjorde en god jobb i Stand By Me (1986, norsk tittel: Venner For Livet).

River Phoenix startet skuespillerkarrieren sin som barn, ifølge imdb hadde han sine første roller som 11-12-åring, og han ble utover fra midten av 80-tallet og frem til han døde veldig populær og beundret.

Men i en alder av bare 23 år døde han etter en overdose kokain og heroin.

River Phoenix var forøvrig Joaquin Phoenixs bror, og han har etter sin død blitt et filmikon.


2

HEATHER O`ROURKE (USA)

12 år

27. des. 1975 – 1. feb. 1988

Barnestjerna Heather O`Rourke spilte i alle tre klassiske Poltergeist-filmene, i 1982, 1986 og 1988, som den lille jenta foran TV-skjermen.

Hun rakk bare å bli 12 år før hun på tragisk vis døde av akutt tarmslyng og blodforgiftning i 1988. Selvsagt dypt tragisk, men O`Rourkes forferdelige skjebne var i det minste en “naturlig” død, som gjør at man “lettere” kan forstå det, men sørgelig var, og er, det utvilsomt.

Det var forøvrig selveste Steven Spielberg som oppdaget talentet O`Rourke da hun var kun 5 år gammel. I tillegg til Poltergeist-filmene var hun også med i bl.a serien Happy Days i 82-83 og diverse reklamefilmer.


1

JUDITH BARSI (USA)

10 år

6. juni 1978 – 25. juli 1988

Den yngste på lista er den amerikanske barnestjerna Judith Barsi, som led en skjebne man vanligvis ikke engang ser på film. Hennes død er utvilsomt det mest tragiske og horrible tilfellet på lista. Barsi ble, ut fra de kildene jeg har funnet, over flere år utsatt for fysisk og psykisk mishandling fra faren, før hun ble skutt og drept av det sadistiske svinet av en far. Også Judiths mor ble drept, før den psykotiske faren som jeg ikke gidder nevne navnet på begikk selvmord etter å ha satt fyr på de to døde kroppene. Barnedrap er da også blant det absolutt verste som finnes.

Den lille sjarmerende jenta var blant annet med i Haisommer 4 (Jaws: The revenge), en episode av Cheers, et par Punky Brewster-episoder, og hun hadde i tillegg flere andre roller i diverse serier,  filmer og reklamer. Hun har også fått skryt for å gi stemme til figurer i et par animerte filmproduksjoner, og hun ble ansett for å være et stort talent innen også det, noe jeg godt forstår, for hun hadde en fløyelsmyk stemme.

Blant annet på YouTube finner man diverse hyllestvideoer for Judith Barsi, som er laget til minne om henne.

Barsi ble kun 10 år gammel. Hjertet mitt gråter og blør for Judith Eva Barsi, og dette innlegget får stå som min lille hyllest til minne om den lille engelen – og alle de andre skuespillerene på listen som alle som en har satt spor etter seg i manges (film)hjerter.

 


Nå heter dette blogginnlegget “10 gode skuespillere” osv, men her er tre andre jeg vurderte å ta med blant de 10.

Dana Hill (USA, 1964 – 1996):

Kjent fra rollen som “Audrey Griswold” i den fornøyelige og veldig morsomme Chevy Chase-komedien Hjelp, vi må på ferie til Europa (1985). Hill led av diabetes, og hun døde av slag i 1996, 32 år gammel.

Christopher Pettiet (USA, 1976 – 2000):

Spilte en rolle i kultkomedien Don`t Tell Mom the Babysitter`s Dead (1991, norsk tittel: Ikke fortell at barnevakten er død). Døde av en utilsiktet overdose i 2000, 24 år gammel.

Dominique Dunne (USA, 1959 – 1982):

Dunne sin aller mest kjente rolle var den hun hadde i grøsserklassikeren Poltergeist fra 1982, som også er eneste rolle jeg har sett henne i.  Senere samme år som filmen kom ut, ble hun kvalt av ex-kjæresten sin, noe som gjorde at hun falt i koma, og døde noen få dager senere, i en alder av bare 22 år.

Mange ville sikkert også tatt med Bruce Lee og sønnen Brandon Lee. Bruce Lee døde kun 32 år gammel, angivelig av en hjerneblødning, og Brandon Lee døde i en skyteulykke med “løskrutt” under filminnspilling, i en alder av bare 28 år.

Listen her kunne selvsagt vært enda lengre, men jeg stopper nå.

Til slutt i et filmhjerte-innlegg med mange triste skjebner, er det langt hyggeligere å google seg litt frem til skuespillere som derimot fortsatt lever, og som har nådd høy alder. Noen navn i så måte er Doris Day (92 år), Roger Moore (87 år), Mel Brooks (88 år), Tippi Hedren (85 år, kjent fra bl.a. Fuglene og Marnie), Kirk Douglas (98 år), Olivia de Havilland (98 år, bl. a. Tatt av Vinden).

 

Husk at du også kan følge Filmhjerte.blogg.no på facebook. Gå inn på filmhjertes facebook-side og klikk “Liker”, da vil du få oppdateringer fra filmbloggen på nyhetsfeeden din på facebook (alt ettersom hvordan facebook filtrerer osv.).

https://www.facebook.com/pages/Filmhjertebloggno/911698952187897

Har du kommentarer til innlegget? Klikk på kommentarer-linken like under dette.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg