Noen tanker om årets Oscar-show og vinnere


Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) ble Oscar-gallaens store vinner når årets Oscar-utdeling gikk av stabelen natt til mandag norsk tid.
Birdman fløy avgårde med 4 priser. Beste film, beste regi (Innarritu), beste originalmanus og beste kinemateografi. Grattis!

Det stjernespekkede showet var både underholdende og morsomt. Neil Patrck Harris ledet showet på en morsom måte, selv om han også tøyset litt vel mye innimellom. I tillegg til de nominerte og de vanlige sprellene fra programlederen fikk man se prisutdelere og innslag presentert av storheter som blant andre John Travolta, Sean Penn, Liam Neeson, Shirley MacLaine (hun så passe døsig ut), Jennifer Lopez, Jared Leto, Idris Elba, Julie Andrews, Oprah Winfrey, Eddie Murphy (som ikke var det minste morsom!) og Lady Gaga, i tillegg til en rekke andre kjendiser.

En annen film som desverre også fikk hele 4 priser var The Grand Budapest Hotel, som tok med seg beste produksjonsdesign, beste kostymedesign, beste makeup/hår og beste originalmusikk. Jeg hadde spådd to priser til TGBH, for produksjonsdesign og kostymer, og det burde holdt, for TGBH er en film jeg syns var elendig (men de to prisene jeg tippet den ville få hadde den fortjent greit nok).

Det ble ingen “norske” priser. The Imitation Game som er regissert av norske Morten Tyldum fikk riktignok pris for beste tilrettelagte manus (adapted screenplay), men Tyldum fikk ikke regiprisen. I tillegg var norske Torill Kove nominert for beste animerte kortfilm, men som ventet vant Disney-produksjonen Feast.

Ellers var det svært gledelig at Whiplash, som jeg synes er en diggbar film, fikk med seg 3 Oscar-priser, for beste mannlige birolle (JK Simmons), beste lydmix og beste filmredigering(klipp). Gratulerer, Whiplash!

Det var ellers et show der mange av prisene gikk slik jeg forutså for noen dager siden her på filmbloggen da jeg la ut mine Oscar-tips. Jeg synes det er ganske bra gjort av meg å ha prikket inn 16 riktige vinnere av de 24, særlig fornøyd er jeg med å ha pekt ut riktige vinnere i de fire skuespillerkategoriene (Eddie Redmayne, Julianne Moore, JK Simmons og Patricia Arquette – gratulerer til de selvsagt!), og i beste lydmiks, beste lydredigering (American Sniper) og de tre kortfilmkategoriene, beste visuelle effekter (Interstellar), samt dokumentar.

Jeg bommet derimot på beste film og regi, da jeg tippet Boyhood og Linklater, mens det riktige altså ble Birdman og Innarritu. Imidlertid nevnte jeg de to vinnerne som sterkeste utfordrer til “mine” kandidater. Jeg bomma også på fremmedspråklige film, men egentlig hadde jeg rett på den. Jeg skrev som kjent at Ida sikkert vinner (og den vant), men likevel tippet jeg Leviathan. På beste filmredigering tippet jeg Boyhood, men dro frem Whiplash som en sterk utfordrer av de to jeg nevnte. På beste originalmanus tippet jeg Nightcrawler, men nevnte at Birdman var en favoritt, og sistnevnte vant. Så disse var jeg ikke helt på bærtur på 😉 Jeg bommet derimot greit på originalmusikk, sminken og animasjonsfilm (selv om jeg nevnte vinneren der som en av tre mulige).

Jeg hadde personlig håpet at Boyhood skulle få flere priser, men det ble kun den ene som Arquette fikk for kvinnelige birolle. “Trøsten” får være at den fikk tre Golden Globe-priser, blant annet beste film. Det var vel forsåvidt den eneste “skuffelsen” ved årets show, samt at TGBH fikk hele 4 priser.

Ellers burde vel prisutdeler Sean Penn fått pris for å klare å holde seg såpass oppegående at han fikk delt ut prisen til beste film, for mannen (som er en god skuespiller) så ut som han enten var riiiiimelig stein, eller akkurat hadde våkna 😉

For å se en oversikt over alle vinnere, utdelere og annet fra årets Oscar-show, klikk her for å se Wikipedia-artikkelen om showet.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg