Topp 15: Filmer av Alfred Hitchcock

Ingen filmblogg uten en sak om de beste Hitchcock-filmene! Alfred Hitchcok var en av filmhistoriens største regissører, særlig innenfor sjangeren spenning, thriller og skrekk.


ALFRED HITCHCOCK

Regissør

Nasjonalitet: England.

Debuterte som regissør i 1922 (egentlig 1925 siden første film ikke kom før da). Fram til 1940 lagde han filmer i hjemlandet. I 1940 kom hans første USA/Hollywood-produksjon. Hans to siste filmer ble laget i Storbrittannia.

Født 13. august 1899 i London.

Død 29. april 1980.


Hitchcock fikk aldri noen Oscar-pris for sine filmer, selv om han ble nominert for beste regi fem ganger – men i 1968 ble han tildelt en slags ærespris med navnet Irving G. Thalberg Memorial Award. Takketalen hans var kort og konsis. “Thank you”, sa Hitchcock, og forlot scenen.

Uansett, Hitchcock er en regissør mange filminteresserte verden over har satt stor pris på, og fortsatt lever filmene hans videre, populære som mange av filmene hans fortsatt er. En liten velkjent kuriositet med Hitchcocks filmer er at han selv alltid (eller ofte) hadde en bitteliten statistrolle i filmene han regisserte.

Disse filmene som ble laget på 1930-, 1940-, 50- og 60-tallet hadde selvsagt ikke de tekniske perfeksjonistiske grepene i seg som dagens moderne filmer har, for eksempel er det jo litt skøy å se diverse bilscener i gamle filmer, når man ser bakgrunnen og sånn. Det legger ingen nevneverdig demper på disse filmene, men man legger selvsagt merke til det, selv om det selvsagt blir feil å sammenligne det tekniske med filmer fra nyere dato.

Her er mine personlige 15 favorittfilmer regissert av Alfred Hitchcock – rekkefølgene er sånn passe løs, og de 10 øverste er de jeg husker best også.


15


FRENZY (1972)



14


MARNIE (1964)



13


THE TROUBLE WITH HARRY (1955)

(Norsk tittel: Men … hvem myrdet Harry?)


Harry er død, men alle har tilsynelatende sine egne idèer om hva som skal gjøres med den døde kroppen. Krimkomedie fra Hitchcock! Jeg husker filmen dårlig, men syns den var sånn midt på treet om jeg husker riktig.


12


THE LADY VANISHES (1938)

(Norsk tittel: En kvinne forsvinner)


Under en togtur gjennom Europa forsvinner en eldre kvinne sporløst.


11


I CONFESS (1953)

(Norsk tittel: Skriftemålet)

En prest hører et skriftemål, og blir innblandet i en mordsak. Tausehetsplikten hans gjør at han selv blir utpekt som hovedmistenkt.


10


VERTIGO (1958)

Med James Stewart, Kim Novak.

Vertigo har et meget sterkt gjennomsnitt på hele 8,4 av 10 stjerner på IMDB basert på over 209 000 brukerstemmer.


9


PSYCHO (1960)


Med Anthony Perkins, Vera Miles og Janet Leigh.

Psykopaten og motell-eieren Norman Bates er en av filmhistoriens mest berømte rollefigurer. Den legendariske dusjscenen er vel alle thrilleres/skrekkfilmers mor.  Psycho er nok den aller best kjente av Hitchcocks filmer. På filmdatabasen IMDB.com har den et knallsterkt poengsnitt på hele 8,6 av 10 stjerner basert på over 356 000 brukerstemmer. Det er faktisk så lenge siden jeg har sett Psycho at jeg husker veldig lite fra den, så kanskje er det på tide med et gjensyn snart. Psycho er filmet i sort-hvitt, angivelig fordi Hitchcock skal ha følt at rødfargen ville bli for forstyrrende.


8


THE BIRDS (1963)

(Norsk tittel: Fuglene)

Med Tippi Hedren.

Akkurat i denne filmen syns jeg det tekniske er litt småkomisk, selv om det egentlig som sagt er teit å hakke på slike ting. Spesialeffektene og lyden var eksepsjonell for datiden. Fuglene er uansett en litt småekkel film med alle disse fuglene som flokker seg til morderisk angrep. Fuglene er en av tidenes best kjente skrekkfilmer. Ellers er det morsomt å vite at “Tippi” Hedren som spilte hovedrollen i en alder av 33 da filmen kom, fortsatt lever og er 85 år nå.

På IMDB har Fuglene et gjennomsnitt på 7,8 av 10 stjerner basert på over 133 000 brukerstemmer.


7


NORTH BY NORTHWEST (1959)

(Norsk tittel: Med hjertet i halsen)


Med Cary Grant.

I denne kritikerroste forfølgelses-krimthrilleren forveksles en uskuldig mann med en annen, og jages på kryss og tvers av USA. Det hele kuliminerer i et nervepirrende klimaks på Mount Rushmore.

På IMDB har filmen et knallsterkt gjennomsnitt på hele 8,4 av 10 stjerner basert på 192 000 brukerstemmer.


6


TO CATCH A THIEF (1955)

(Norsk tittel: Tyv fanger tyv)




Med Cary Grant og Grace Kelly.

En spennende film, som jeg likevel først og fremst husker for de fargerike, kule kulissene og filmens bakteppe, locations på den franske riviera og rundt diverse byer i Frankrike og Monaco, blant annet, og det knallblå Middelhavet. Og selvsagt smellvakre Grace Kelly da! Filmen fikk da forøvrig også Oscar for beste kinematografi, forståelig nok.

Det er mange grunner til å se Tyv fanger tyv. Kul bil. Kul film. Kul bakgrunn. Kul fyr. Kul dame! Grace Kelly alene er god nok grunn egentlig. Er det dumt å si at jeg er betatt av henne i denne filmen særlig? Kelly som er et av tidenes største kvinneikoner og kvinnelige filmlegender på film, hadde kun en skuespillerkarriere som varte i 6 år, før hun giftet seg med fyrst Rainer av Monaco i 1956, og fikk tittelen fyrstinne Grace av Monaco. Hun døde i 1982, kun 53 år gammel.

To Catch a Thief har et gjennomsnitt på fine 7,5 av 10 stjerner på IMDB basert på over 40 000 brukerstemmer.


5


STRANGERS ON A TRAIN (1951)

(Norsk tittel: Farlig reisefølge)

Med Farlay Granger og Robert Walker, og Patricia Hitchcock (Jepp, det er Alfreds datter, og hun lever fortsatt i en alder av 86 år).

Et tilfeldig møte på et tog. En psykopatisk mann klar til å gjøre alt for en ex-tennisstjerne. Problemet er bare at den ene ikke vil vite noe av den andre, og langt mindre få noe mord utført.

Det er forøvrig som en kuriositet verdt å merke seg om denne filmen at Hitchcock la inn homoerotiske undertoner og symbolisme hos filmens skurk. Dette var en tid da slikt ikke var tillatt å portrettere på film, og var veldig kontroversielt, men Hitchcock brukte i flere filmer å legge inn symbolisme, og i særlig grad er Strangers on a Train en av to filmer der det var tydeligst. Er det av interesse, kan denne linken klikkes på for en fyldig men lettlest artikkel, på engelsk, som også på en god måte beskriver filmens handling.

På IMDB har Stranger on a Train et pent gjennomsnitt på 8,1 av 10 poeng, basert på over 81 000 brukerstemmer.


4


ROPE (1948)

(Norsk tittel: Repet)

Med James Stewart

Klaustrofobisk film, filmet i lange uklippte tagninger.

Philip og Brandon dreper en tidligere klassekamerat, David, og legger ham i en stor kiste i leiligheten. Især Brandon er overbevist om deres menneskelige overlegenhet, og med utgangspunkt i en gammel diskusjon om kunsten å drepe, rettferdiggjør de mordet. Brandon vil dog gjøre kunstverket større og har invitert Davids far, mor (som er syk og erstattes av Davids tante) og kjæreste, dennes forrige kjæreste samt de unge menns gamle mentor og opphavsmann til ideen om overmennesker, Rupert (spilt av Stewart).

Brandon arrangerer et buffétbord på kisten, og under selskapet gir han små ledetråder om mordet på David, hvis fravær alle undrer seg over. Philip bryr seg ikke om situasjonen, og Rupert aner uråd. (filmomtale fra wikipedia). Repet har gode 8,0 av 10 poeng på IMDB basert på over 85 000 stemmer. Dette var Hitchcocks første fargefilm.


3


THE MAN WHO KNEW TO MUCH (1956)

(Norsk tittel: Mannen som visste for meget)

Nyinnspilling av Hitchcocks egen film fra 1934 med samme navn. Filmen fra 1934 har jeg ikke sett.

Med James Stewart, Doris Day

Under en ferie i Marokko vikles Ben og Jo inn i en sammensvergelse da de får opplysninger om et forestående attentat. For å forhindre at Ben forteller noen om det han har fått vite blir sønnen deres kidnappet. Det fortvilte paret finner ut at gutten deres holdes som gissel i London.

På IMDB er den rangert av kun litt i underkant av 37 000 brukere, men har et akseptabelt snitt på 7,5 av 10 stjerner.

Glimrende spill av Doris Day (og sang) og James Stewart. Filmen huskes også spesielt godt for sangen “Que sera, sera” (“whatever will be, will be”, “Det som skjer det skjer”) som synges flere ganger i filmen av Doris Day, særlig i filmens klimaks der den er sentral. Doris Day var en av de mest populære skuespillerinnene på 1950- 0g 60-tallet. Day ble født i 1922, og lever fortsatt. I april ble hun 93 år.


2


REAR WINDOW (1954)

(Norsk tittel: Vinduet mot bakgården)


Med James Stewart og Grace Kelly.

Definitivt en av Hitchcocks mest spennende, aller beste og klassiske filmer, som gjorde stor suksess.

En fotograf er etter en ulykke lenket til rulllestolen. For å få tida til å gå spionerer han på naboene sine med kikkert. En dag er han overbevist om at han har blitt vitne til mord.

På IMDB.com vitnes det om filmens popularitet, med en gjennomsnittlig karakter på imponerende 8,6 av 10 stjerner, basert på over 270 000 brukerstemmer. Rear Window er en knallsterk thriller, som står seg meget godt også den dag i dag (noe de fleste av Hitchcocks filmer gjør i større og litt mindre grad). Nok en gang leverer Stewart og Kelly kruttsolid. Ikke mye som skiller filmene øverst på listen min, så denne kunne nesten like gjerne ha vært på topp eller nr 3, som nr 2.


1


DIAL M FOR MURDER (1954)


(Norsk tittel: Ring Politiet!)

Med Grace Kelly, Ray Milland og Robert Cummings.

Spennende film, smart sterk dialog, der plotet er at filmen følger ex-tennisstjernen Tony Wendice som mistenker at kona er utro, han har også bruk for penger, så han planlegger å få kona Margot drept, og få utbetalt livsforsikringen hennes. Han presser en smuskurk til å ta seg av kona. Men noe går veldig galt for Tony, og han må improvisere.

Filmen regnes som en av Hitchcocks minste prosjekter, den er også egentlig filmet i 3 D (jeg har aldri sett den versjonen, kun den “normale” 2D-versjonen). Dial M for Murder er en av Hitchcocks mest dialogdrevne filmer, og er en adapsjon av et skuespill/teaterstykke med samme navn. Det meste av handlingen foregår i et enkelt rom, noe som gir en herlig liten klaustrofobisk følelse. Det er også et faktum at thrillermesteren selv egentlig ikke syns noe særlig om denne filmen, han la aldri sjela si i den, les mer om det ved å klikke her. I saken i linken kan du også lese en veldig god kortfattet analyse av filmen (på engelsk), anbefalt lesestoff, særlig om du ikke har sett filmen før. Uansett hva Hitchcock selv måtte mene, for meg og mange andre er dette kanskje hans aller beste film.

Den er også ganske populær på filmnettstedet IMDB der over 88 000 brukere har gitt sine poeng til filmen, noe som har gitt et gjennomsnitt på hele 8,2 av 10 stjerner.

 

Noen av filmene er tilgjengelig for online strømming på HBO Nordic. Dette gjelder  PSYCHO, ROPE, THE BIRDS, THE MAN WHO KNEW TOO MUCH, VERTIGO, FRENZY, MARNIE og TOPAZ.
De andre filmene jeg har nevnt i denne saken er det litt verre med. De finnes selvsagt på DVD (sikkert Blu-ray også), men digitalt for strømming på nett er de litt verre å finne. På Netflix (Norge)  og Viaplay finner jeg de i alle fall ikke. Imidlertid finner man de nok også på diverse mer eller mindre stuerene torrent-sider (piratnedlasting/streaming).


I tillegg til disse 10 har jeg sett en del andre Hitchcock-filmer, men det er flere av de jeg husker dårlig. De 39 trinn, The Wrong Man, Spellbound, Topas, Family Plot (Arven), Stage Fright, Saboteur (Sabotør), Sabotage (London i fare), og sikkert noen flere jeg ikke kan huske.

Hitchcock stod for regien i godt over 50 spillefilmer i perioden 1925 til 1976. Han ble for alvor kjent for et stort publikum verden over med TV-seriene Alfred Hitchcock Presents og The Alfred Hitchcock Hour som ble produsert i perioden 1955-1962, og bestod av 25 minutter lange krimepisoder (50 min. i 1962-årgangen), der Hitchcock før og etter episodens start kom med smågroteske og humoristiske kommentarer (ifølge wikipedia).

Serien bestod av over 200 episoder, men Hitchcock regisserte selv kun 18 av disse. Jeg har en viss fornemmelse av å ha noe av dette et sted langt bak i minnet, men episodene husker jeg ingenting av.

 

Liker du Hitchcocks filmer? Hvilken av filmene hans er din favoritt?

Legg gjerne igjen en kommentar. Klikk på kommentarer-linken like under dette innlegget.

#hitchcock #alfredhitchcock #film #filmtips #filmsnakk #klassikere #krim #thriller #skrekk

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg