Topp 10: Filmhjertes krigsfilmfavoritter

Avslutt uka med et smell! Det er lite ved krig og elendighet som tiltaler hjertet, bortsett fra film om det…

Skal man se en film som virkelig buldrer, braker og støyer, og ofte opprører, så er ikke en krigsfilm det dummeste du putter i videospilleren (haha) eller strømmer.

Jeg skal ikke si at krigsfilm er favorittsjangeren min, på langt nær, men det finnes da noen filmer om død og elendighet som er veldig bra, noen er sågar mesterverk. Utgangspunktet for listen har vært å plukke ut filmer som i hovedsak eller som i en vesentlig del av spilletiden skildrer krigshandlinger. Kanskje strekker jeg “krigsfilm”-begrepet litt på noen av titlene, det får så være. Det er nok også en viss mulighet for at hukommelsen spiller meg et puss, slik at en eller flere titler har gått i glemmeboka. Kanskje var de ikke så gode da, hvis de ikke festet seg på minnet 😉

Dette er lista over mine 10 favoritt-krigsfilmer:

10

APOKALYPSE NÅ! (USA, 1979, Originaltittel: Apocalypse Now. I 2001 ble en forlenget versjon  lansert under navnet Apocalypse Now Redux)


Francis Ford Coppolas krigsepos fra Vietnamkrigen.

9

HELTER I TELEMARK (UK, 1965, Originaltittel: The Heroes of Telemark)

Sabotasjen av tungtvannsfabrikken på Rjukan, som skulle produsere uran som nazistene skulle bruke til å lage atombombe.  Se også NRKs norske TV-serie-suksess “Kampen om tungtvannet” fra 2015.

8

MAX MANUS (Norge, 2008)

Et stykke norsk krigshistorie om motstandshelten Max Manus.

7

ØRNEREDET (UK/USA, 1968, Originaltittel: Where Eagles Dare)

Skikkelig spenning med gode gamle Clint`ern.

6

DER UNTERGANG (Tyskland, 2004)


Historien om Hitlers siste dager og Berlins fall. Bruno Ganz gjør en eksepsjonell og eksplosiv rolle som Adolf Hitler.

5

REDD MENIG RYAN (USA, 1998, Originaltittel: Saving Private Ryan)


En gruppe amerikanske soldater risikerer alt for å redde en mors eneste gjenlevende sønn. Tom Hanks i hovedrollen og regi ved Steven Spielberg.

4

PLATOON (USA, 1986)

Oliver Stones kraftpakke av et krigsepos.Tom Berenger, Willem Dafoe, og en ung Charlie Sheen i hovedrollene.

3

HJORTEJEGEREN (USA, 1978, Originaltittel: The Dear Hunter)

Robert de Niro i en av sine beste roller. Sterk og populær film.

2

SCHINDLERS LISTE (USA, 1993, Originaltittel: Schindler`s List)

Regnes vel egentlig ikke som en “krigsfilm”, men hvem bryr seg? 😉 Dette er filmen som jeg hatet noe så inni hampen da jeg var ung og måtte se den som skolevisning på den lokale kinoen. Men som regel blir man visere med tiden, for denne filmen har vokst seg til å bli en glitrende film i min bok, med førsteklasses innsats av Liam Neeson i hovedrollen. Ikke likte jeg Neeson heller i mine yngre filmseerdager, men heldigvis tok jeg til vett der også, ettersom Neeson er en klasseskuespiller. Den sanne historien om hvordan Oscar Schindler reddet over tusen jøder fra den sikre gassdød står som et av 2. verdenskrigs store heltedåder.

1

FULL METAL JACKET (USA, 1987)


Stanley Kubricks mesterverk. Den desidert beste krigsfilmen etter min smak, og sikkert en av de mest kjente også vil jeg tro, men kan sikkert også regnes som actionfilm. Som du kanskje vet er filmen delt i to deler, hvorav den første delen skildrer rekruttskolen der en sersjant fra Helvete styrer med jernhånd, og hvor andre delen har Vietnam-krigen som bakteppe for handlingen. Det som gjør denne filmen så intens er den første delen, som er enorm, både fordi den er morsom, men også fordi den når alt kommer til alt er for jævlig, og fordi man etter en nokså underholdende første del, tross alt, får servert råskapen i den andre delen. Så mye terningkast 6 som det kan være.

Her er noen andre filmer med krig som tema som er verdt å sjekke ut:

Broen over Kwai (The Bridge on the River Kwai, UK/USA, 1957)  – 2. verdenskrig.
Kanonene på Navarone (The Guns of Navarone, UK/USA, 1961)
Styrke 10 fra Navarone (Force 10 from Navarone, UK, 1978)
Kellys helter (Kelly`s Heroes, USA, 1970)
Ubåten (Das Boot, Tyskland, 1981)
Den tynne røde linjen (The Thin Red Line, USA, 1998)
Jarhead (USA, 2005)
Bridge of Spies (USA, 2015) – Mest en spionthriller, men kan jo nevnes her likevel.
The Imitation Game (UK/USA, 2014) – 2. verdenskrig-tematikk, men egentlig ikke en krigsfilm.
Forrest Gump (USA, 1994) – Ikke en krigsfilm, men dramakomedie med en del krigstematikk likevel.
Sjekk også “Født 4. juli” (1989), “Den siste mohikaner” (1992), “Enemy at the gates” (2001), “Brothers” (2009), “American Sniper” (2014), samt årets to Oscar-nominerte filmer, “Sauls sønn” fra Ungarn (vant Oscar) og “Krigen” fra Danmark. Jeg har ennå ikke sett disse to, men begge to er sterkt kritikerroste filmer som jeg skal se.

Synest du at krigsfilmer blir for tungfordøyelig, hva da med noe morsomt med krigstema? Her er en film og to komiserier med krigstematikk som garanterer latter og hygge 🙂

  • GOOD MORNING, VIETNAM
    Robin Williams i en av sine praktroller som radio-DJ`en som rocket Vietnam og ble en helt blant de amerikanske styrkene der.
     
  • ALLO` ALLO`

Den kanskje mest komiske serien av de alle med krig som bakteppe. Vi følger cafèverten Renè og alle de sprø figurene rundt han i den lille franske landsbyen som innvaderes av tyskere under andre verdenskrig. Dette er reinspikka komisk galskap til å gapskratte av 🙂

  • M*A*S*H

En av TV-historiens mest legendariske serier, med Koreakrigen som handling og bakteppe. Komiserien, som selvsagt først og fremst er komedie, tenderte også av og til til å være en dramaserie med tunge og alvorlige temaer som viste krigens råskap, men likevel var humoren (nesten) alltid like rundt hjørnet. M*A*S*H er definitivt en av mine favorittserier gjennom tidene.

Til slutt, den krigsfilmen jeg hater mest av alle? “Ni liv”. Jadda han var en helt og alt det der. Men den grufulle skjærende musikken, klippingen og all den forbaska snøen. Huff. “Valkyrie” var forresten så uinteressant at jeg duppa av på kinoen.

Diskuter og kommenter gjerne dagens tema i kommentarfeltet 🙂

#film #filmhjerte #filmtips #filmsnakk #filmprat #filmer #filmanbefaling #krigsfilm

2 kommentarer

    1. Du har vel ikke glemt noen, bortsett fra den norske klassikeren “Ni liv”, med Jack Fjeldstad i hovedrollen som Jan Baalsrud – den hører nok også med på en slik liste.
      Ellers av de du nevner som verdt å sjekke ut:
      “Das Boot” er en ganske god skildring av det nervepirrende livet på en ubåt under WW2.
      “Sauls sønn” så jeg på kino i vinter, og den var ganske intens, med en spesiell vri på regien.
      “Broen over Kwai” er også et mesterstykke, med Alec Guiness i storform -han fikk også en velfortjent Oscar for den.
      Alle disse er vel terningkast 6.

    2. Jeg husker i farta en ganske hysterisk morsom film med handling fra 2. Verdenskrig:
      “Mr. Roberts” (1955), med Henry Fonda, Jack Lemmon og James Cagney. Det er lenge siden jeg så den, og det er nok snart på tide med et gjensyn. Handlingen foregikk på et ikke altfor viktig skip under krigen. Kanskje ikke så dumt hvis man skal gjøre komedie av krigen at handlingen legges til noe som er ganske uviktig og langt unna de verste krigshandlingene.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg