TIL MINNE OM TOMMY KARLSEN SANDUM – FOR ALLTID PROFFEN

Filmhjerte.blogg.no minnes Tommy Karlsen Sandum (1975 – 2024).

Foto ovenfor: Imdb.com

Media meldte onsdag den triste nyheten om at skuespilleren Tommy Karlsen Sandum er død, kun 48 år gammel.

Tommy Karlsen (senere Karlsen Sandum) vil alltid først og fremst huskes fra den ikoniske rollen som “Proffen”, eller bare “Proff”, i de tre “Pelle og Proffen”-filmene fra tidlig 90-tallet, filmer som gjorde Karlsen og Håvard Bakke (“Pelle”) til tenåringsidoler og superkjendiser i Norge. 


Tommy Karlsen (til venstre) gjorde brakdebut sammen med Håvard Bakke (til høyre) i “Døden på Oslo S” (1990).
Foto: Bård Brinchmann Løvvig (fra imdb.com)

Gjennombruddet som kom med et brak for Karlsen som den gang var bare 15 år (14 da filmen ble innspilt) var selvsagt i “Pelle og Proffen”-filmen «Døden på Oslo S» i 1990, og ble fulgt opp av «Giftige løgner» i 1992, og «De blå ulvene» i 1993. Tre ikoniske og legendariske filmer i den norske filmarven. Både såvel filmene i seg selv og Håvard Bakke og Tommy Karlsen har fått kultstatus, og disse tre filmene er filmer som har gitt mye til mange seere og publikummere.

Undertegnede digger de tre “Pelle og Proffen”-filmene, og de to rollefigurene, som er basert på Ingvar Ambjørnsen sine bøker. Jeg syns også det var spesielt moro å se Karlsen Sandum i serien «Lilyhammer» (2012-14) der han spilte rollefiguren “Arne”, og i senere tid birollene i filmene «Villmenn» og «Ingenting å le av», begge fra 2021.

At det var ganske stille rundt Karlsen Sandum i årene etter “Pelle og Proffen”-eventyret var fordi han ble frarådet å søke etter andre roller fordi de fleste forbandt han med “Proffen”-rollen. Til VG sa Karlsen Sandum for en del år siden at tiden etter “Pelle og Proffen”-suksessen ikke hadde vært helt enkel, og at begynnelsen på 20-årene ikke hadde vært den kuleste perioden i livet hans, men at han hadde bygd seg opp en standhaftighet.

Pelle og Proffen i “De blå ulvene” (1993). Foto: mubi.com 

Han var blant annet også innom seriene «Det tredje øyet», fire episoder av «Hotel Cæsar» og i en episode av «Fox Grønland», samt flere små biroller. Dessuten var han stemme-skuespiller i en lang rekke animasjonsfilmer i perioden fra 1999 til 2022, deriblant som selveste “Shrek”.

At Tommy Karlsen Sandum nå har gått bort er dypt tragisk. Omtanker går til hans familie og venner.
Filmhjerte kondolerer

Skrevet av Lars Jørgen Grønli 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg