Filmhjertes julekalender – Luke 20 – NETFLIX-AKTUELT / JUL I EL CAMINO

Luke 20 i Filmhjertes julekalender har noen aktuelle Netflix-tips, som blant annet Netflix Original-filmen “Jul i El Camino”, bjørnestreker i London og barnekrigere…

Her er 4 tips til aktuelle filmer for tiden hos Netflix. Filmene omtalt her ligger ihvertfall hos Netflix i skrivende stund (desember 2017), men ikke nødvendigvis i april 2018 osv…

JUL I EL CAMINO (El Camino Christmas)

Amerikansk komedie fra 2017, som er en av Netflix sine egenproduserte filmer, en Netflix Original. JUL I EL CAMINO har egentlig veldig lite julestemning over seg, selv om tittelen antyder noe annet, og selv om handlingen finner sted i dagene før jul, og på selveste julaften.

En ung mann, Eric (Luke Grimes), ankommer den slitne avsides ørkenbyen El Camino i Nevada, som ikke har sett julesnø de siste 40 årene, på leting etter sin ukjente far. Desverre er det tåpelige og overkarikerte lokale politiet overbevist om at han er der for å koke dop, og når stedets to lokale snuter (Dax Shepard og Vincent D`Onofrio) er av den mindre intelligente sorten, og den ene også fordrukne og voldelige (D`Onofrio, selvsagt), går det ikke lang tid før vår venn havner i kasjotten.

Når han dagen etter igjen får den voldelige snuten etter seg ender Eric opp med å forskanse seg på en spritforretning sammen med innehaveren, en kvinnelig ansatt (Michelle Mylett) og hennes unge sjarmerende og tause sønn, samt byens lassaron (Tim Allen) som Eric tidligere oppsøkte for å få info om mannen han søker etter. Mens sjappa omringes av sheriffen sjøl (Kurtwood Smith), skyteglade hillbillyer fra sheriffkontorene i området, samt en reporter (Jessica Alba) og kameramann, knyttes bånd og hemmeligheter avsløres innenfor barrikadene.

Historien er tynn, forutsigbar, rotete, og noen av skuespillerprestasjonene er fryktelige. Verst er Vincent D`Onofrio som spiller den horrible politimannen. Tim Allen vokser litt utover i film med noen småhumoristiske kommentarer, men starter lite innbydende. Men D`Onofrio….uff, for en rolleinnsats.

Den som i hovedsak redder inntrykket er Luke Grimes, som jeg syns gjør en grei jobb i rollen som Eric. Han er faktisk litt småsjarmerende også, Eric, med et godt hjerte. Og Dax Shepard er småmorsom til tider, selv om han er overkarikert. Til tross for at filmen tråkker på mange bananskall klarer den likevel å underholde litt.

En av filmens manusforfattere er ingen ringere enn Theodore Melfi, som hadde langt større hell med Hidden Figures. Jul i El Camino har sin ironi samt litt søtladenhet, det skal jeg gi filmen, men i sum er den mest av alt for kitschy og uintelligent. Ikke er den særlig morsom heller, som er synd siden den utgir seg for å være en mørk komedie.

I tillegg er en del av dialogen og handlingen håpløs. Når et kjøleskap som har vært uten strøm plutselig slår seg på igjen utbryter en av figurene at “it`s a christmas miracle” – og henter en sixpack umiddelbart, som om ølet rakk å bli nedkjølt på 5 sekunder. Slike detaljer er irriterende, ok?

De sentrale spørsmålene i filmen er som følger; finner Eric faren sin og hvem er han isåfall? Får den fæle purken som fortjent? Kommer den lille tause gutten til å snakke? Du kan jo gjette på svarene underveis…

Og ja, blir det snø til jul?

Siden det tross alt er jul snart skal jeg være snill. Terningkast 3.
 

ANNET VERDT Å SE PÅ NETFLIX

FIRST THEY KILLED MY FATHER

Angelina Jolie har regissert den relativt nye Netflix Original dramathrilleren First They Killed My Father, som ble sluppet i høst, og som er en film basert på virkelige hendelser. Jeg har bare sett traileren, som virker lovende.

Vi befinner oss i 1973. I kaoset under en revolusjon tvinges en familie til å ta hjerteskjærende valg. En 5-åring legger ut på en rystende reise for å overleve under Røde Khmers fremvekst og styre i Kambodsja.

Den ble forbigått av Golden Globe-komiteen, men kan fort få en Oscar-nominasjon. Kritikerrost er filmen ihvertfall. Høyt anerkjente rogerebert.com klemte nemlig til med 4 av 4 stjerner, og kaller den en sjelden film fortalt gjennom et barns øyne og sinn, og like god som noen annen krigsfilm som er laget.

MEAN DREAMS

Tidligere omtalt på filmhjerte, og belønnet med terningkast 4. En type dramathriller/actiondrama fra USA som jeg liker både på grunn av miljøskildringer og bakteppe, og med utmerkede skuespillerprestasjoner fra up and coming tenåringsstjernen Josh Wiggins, og Bill Paxton (som gikk bort tidligere i år, Mean Dreams ble en av hans aller siste filmer).

Desperat etter å starte et nytt liv sammen med kjæresten stjeler en tenåringsgutt narkopenger fra faren hennes, som tilfeldigvis er delstatens mest korrupte politimann. Paxton kler rollen perfekt som den fryktinngytende farsfiguren som gjør alt for å både holde datteren unna den nye beileren, og få pengene som han selv har stjålet tilbake.

PADDINGTON

En godbit for barna og trygt for familiehyggen er denne morsomme familiefilmen om en søt, ung bjørn på leting etter et hjem i London. På rollelista finner vi bl.a. Nicole Kidman, Sally Hawkins og Hugh Bonneville. Paddington 2 går for tiden på kino, mens den første Paddington-filmen fra 2014 kan sees hos Netflix.

Selv så jeg nettopp Paddington og syns den er både til tider morsom, hyggelig, “spennende”, lettere abstrakt og underfundig, på en positiv måte.

Paddington er ikke verken tegnefilm eller animasjonsfilm, selv om hovedrollekarakteren er digitalt animert og gjort tilforlatelig levende. For han er en kosebamse/animasjonsfigur i den “virkelige” verden, på en måte…

Den unge snakkende bjørnen som senere får navnet Paddington må reise fra det mørkeste Peru, på leting etter et nytt hjem etter at skogen han bodde i ble ødelagt. Han har blitt fortalt at i London bor en oppdagelsesreisende som har lovet bjørnefamilien at de når som helst er velkommen hos han. I London blir den lille bjørnen reddet på en togstasjon og tas inn i varmen hos en familie – til en dyreutstopper finner ut at hun vil ha Paddington i samlingen sin.

Versjonen på Netflix har kun norsk tale, noe som for det voksne publikum kan oppleves negativt selv om dubbingen er solid utført, men siden nå dette engang er en barnefilm får man bare leve med at man må se og høre Nicole Kidman og “Londonere” med norske stemmer.

Likevel er det en sjarm over filmen, som har rikelig med humor og spenningsmomenter som særlig barna vil like. De voksne menneskene er tydelig karikerte (som jeg føler forsterkes av at det er dubbet til norsk), og selv om filmen utspiles i det “virkelige” London, er det ingen tvil om at dette er et eventyr. Et ganske morsomt et.

Den lett abstrakte fortellerstrukturen er også godt tilrettelagt for målgruppen. Familieverdier og frykten for det ukjente står sterkt i historien om Paddington, som er en figur fra en rekke barnebøker utgitt i perioden 1958 til 2012. Filmen bærer nok et preg av å være litt “old fashion” satt til moderne tid, hvor Paddington fremstår som nokså naiv og godtroende, men veldig, veldig sympatisk, til tross for alt kaoset han steller i stand.

Her er forresten han som spiller i Paddington 2 (brum brum fnis hirr hirr hehe tjihihi ;p ):


Netflix har ellers et dårlig julefilmtilbud syns jeg, med kun i beste fall B-titler, dog med et par unntak. Du finner for eksempel POLAREKSPRESSEN (med Tom Hanks) og JUL I FLÅKLYPA, som nok får frem julestemningen.

Av andre filmer som er verdt å se hos Netflix så gjelder fortsatt tipsene mine for Netflix som ble publisert i oktober, og jeg anbefaler selvsagt på det varmeste MUDBOUND, som fikk terningkast 6 her på filmhjerte da den ble sluppet i november.

#filmhjerte #film #filmer #filmtips #filmsnakk #movies #Netflix #NetflixOriginal #ElCaminoChristmas #Paddington #MeanDreams

Christmas background with ornament garland | designed by Qvectors / vexels.com
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg