Filmhjertes julekalender – Luke 12 – Topp 5 Norsk film 2017

Noen ord om de beste norske filmopplevelsene fra året som er på hell….

Jeg har egentlig sett for lite av årets norske filmer til å sette opp en skikkelig toppliste over favorittene fra året som snart har gått.

Imidlertid har jeg nå krestet ned noen ord og fått satt opp en Topp 5-liste over film fra Norge fra 2017.

Her er verdt å nevne at 25. desember er premieren på den mye omtalte “Den 12. mann”, som er nyinnspillingen av den sanne historien om motstandshelten Jan Baalsrud som under 2. verdenskrig klarte å rømme fra tyskerne og på mirakuløst vis overlevde.

Jan Baalsruds to måneder lange flukt regnes fortsatt som en av de mest utrolige overlevelseshistoriene fra andre verdenskrig. Troms 1943. Tolv sabotører på en fiskeskøyte overraskes av tyske soldater. Elleve mann blir torturert og drept, bare den tolvte klarer å slippe unna. Skutt i foten, gjennomvåt og med hundre meters forsprang flykter Jan Baalsrud ut i den nådeløse, nordnorske vinteren med Gestapo i hælene – helt uvitende om at hans ukuelige vilje til å overleve snart vil gjøre ham til et symbol for den norske motstandsbevegelsen. Et symbol menneskene han møter er villige til å dø for  (omtale fra filmweb/Aurora kino).

Den 12. mann må man jo bare få med seg, og jeg tipper den ville tatt plass på Topp 5-lista her hvis jeg hadde sett den når dette skrives. Jeg skal innrømme at jeg hater den norske klassikeren “Ni liv”, som handler om det samme. Men jeg ser fram til å se “Den 12. mann”, men rekker den nok ikke før på nyåret.

Av årets norske filmer er det mange som har fått god kritikk og omtale, men som jeg ikke har sett, som bl.a. Hva vil folk si, Hoggeren, Hjertestart, Fra balkongen og Natta pappa hentet oss. Muligens også Kometen. Flere av disse filmene har jeg en bra følelse av at jeg ville funnet plass til på en “Årets-liste” med topp 10. Kanskje til og med Oskars Amerika. Derimot står jeg glatt over både Juleblod, og Kurt Josef Wagle og mordmysteriet på Hurtigruta… De fleste av de andre vil jeg nok se når det skulle passe etterhvert.

Her er iallefall TOPP 5 NORSKE FILMER FRA 2017, av det jeg så:

1

THELMA

Drama

Joachim Triers tidsvis suggerende drama med overnaturlige sekvenser tar førsteplassen pga godt skuespill av Eili Harboe (særlig henne) og Kaja Wilkins, samt for spenningsfaktoren, et nokså originalt manus, bruken av lys, og visse skrekkelementer. Er Norges Oscar-konkurrent. Noen av filmene nedenfor på lista fikk høyere terningkast av meg etter å ha sett de, men jeg foretrekker uansett drama over dokumentar når en slik filmliste skal settes opp.

Thelma flytter fra sin religiøse familie på vestlandet for å studere i Oslo. Her treffer hun medstudenten Anja og de trekkes mot hverandre på mystisk vis. Thelma blir overveldet av følelser hun ikke tør anerkjenne, samtidig som hun får uforklarlige anfall. Skremmende og overnaturlige krefter presser seg frem.

2

TUNGESKJÆRERNE

Dokumentar

Årets kanskje herligste norske film er dokumentarfilmen om ungene som skjærer torsketunger på Myre i Vesterålen. Full av gullkorn fra barnemunn, visdom og morsomme betraktninger, samt en fantastisk god reklame for kyst-Norge og livet i et fiskevær ble Solveig Melkeraaens film en feelgood-perle av de sjeldne.

3

ISHAVSBLOD

Dokumentar

Nok en dokumentar fra nord. Er Tungeskjærerne årets herligste feelgoodfilm fra Norge, ja så får den  konkurranse fra Ishavsblod, som følger en seljaktsskute på et av sine siste tokt i Vestisen i 2015. Et flott portrett av en utdøende næring som har eksistert i uminnelige tider. Et livlig soundtrack, flott persongalleri med vennskap, et par intriger, sjarmører og “skurker”, og massevis av blod. Selblod. En skikkelig roadmovie til havs!

Og her er det herligste: Ishavsblod kan du se gratis på NRK TV (NRKs Nett-TV), der ISHAVSBLOD ligger oppdelt i fire episoder, og i en mer utvidet versjon enn filmen som gikk på kino med stor suksess. Fantastisk 🙂

TV-serien har mistet litt av filmens intensitet, men er selvsagt bra. Kinoversjonen har jeg ikke klart å finne på nett ennå.

4

THE RULES FOR EVERYTHING

Drama/komedie

Smått surrealistisk historie og filmstil gjorde The Rules for Everything til en ganske så annerledes og særegen filmopplevelse. En slags absurd følelse over filmen, via blant annet bruk av ironi, svart humor, og gjentagelser, flytende tanker, flyktige assosiasjoner og snodige og til dels bisarre situasjoner. En film det kan være verdt å ta sjansen på! Fikk terningkast 5 hos bl.a. VG, Dagbladet, FilmMagasinet og NRK.

Storm er 10 år. Når faren hennes forsvinner, og moren hennes begynner å lage instruksjonsfilmer med en østeuropeisk selvhjelpsguru, må Storm bestemme seg for hvilke regler tilværelsen kan kokes ned til for at ikke verden skal falle fra hverandre.

5

KINGS BAY

Thriller / Politisk thriller

Ble aldri den filmen jeg håpet den skulle bli, men med et vinterkledd Tromsø til å smelte av (!) som bakteppe, og freskt språk, er denne filmen et must for alle filmentusiaster med røtter i nord ihvertfall. Får 5. plassen pga location Tromsø. Historien i filmen ble kanskje for ukjent for mange, selv om man jo har hørt om King`s Bay-ulykka, som i filmens plott avdekkes som muligens noe mer enn bare en ulykke. Og manuset ble nok for tynt. Den usannsynlige hovedrolleinnehaver Kari Bremnes imponerte faktisk med bra spill.

 

#filmhjerte #julekalender #filmtips #filmsnakk #norskfilm

Christmas background with ornament garland | designed by Qvectors / vexels.com
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg