Filmhjerte Topp 10 Film fra Danmark

Filmhjerte elsker Danmark! Dette er filmhjertes favorittfilmer fra Danmark.

I dag, 5. juni, er det Danmarks grunnlovsdag, så dermed går hilsninger til det flate landet vi nordmenn liker så godt.

Mye av det jeg har sett av dansk film har vært veldig bra. De tre på topp er blant mine fremste favoritter uansett opphav innen sine sjangere, og topp 5 er av skyhøy klasse på hver sine måter. En topp 10-liste hadde jeg i alle tilfeller ikke et problem med å forfatte.

Eller jo. Faktisk ble det en topp 13 😉

Filmfeinschmekkere og kunstfilmelskere rynker kanskje på nesen av noen av titlene, men så har jeg da heller ikke sagt annet enn at dette er mine valg (forresten ser jeg gjerne såkalt kunstfilm også) 🙂

Bildet på tv-skjermen er fra Nyhavn og er mitt eget verk, tatt en flott sommerdag en gang jeg var i København. Forresten elsker jeg København, ah, en lækker, smuk og dejlig by!

Utenfor topp 13 og i urangert rekkefølge, men verdt å sjekke ut:

  • Pelle Erobreren (1987, drama, Oscar-vinner beste fremmedspråklige film)
  • Nattevakten (1994, grøsser, Kim Bodnia, Nikolaj Coster-Waldau, Sofie Gråbøl)
  • Pusher (1996, krim, Kim Bodnia, Mads Mikkelsen)
  • I Kina spiser de hund (1999, krimaction/komedie, Kim Bodnia, Dejan Cukic, Trine Dyrholm, Peter Gantzler, Nikolaj Lie Kaas)
  • Bleeder (1999, krimdrama, Kim Bodnia, Mads Mikkelsen)
  • Blinkende lykter (2000, krimaction/komedie, Søren Pilmark, Ulrich Thomsen, Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Sofie Gråbøl og Iben Hjejle)
  • Gamle menn i nye biler (2002, krim/action, Kim Bodnia, Nikolaj Lie Kaas, Iben Hjejle)
  • Benken (2000, drama, første del i en triologi der Arven er del 2, om danske samfunnslag)
  • Arven (2003, drama, Ulrich Thomsen, Ghita Nørby)
  • Etter bryllupet (2006, drama, Mads Mikkelsen, Rolf Lassgård)
  • Antichrist (2009, Lars von Trier sin kontroversielle og sjokkerende dramagrøsser som ble kåret til årets beste danske film. Med bl.a  Willem Dafoe. Terningkast 1 i VG, 5 hos Dagbladet)
  • En kongelig affære (2012, drama, Mads Mikkelsen, Alicia Vikander, Søren Malling, David Dencik, Trine Dyrholm, William Jøhnk Nielsen)

13

KANDIDATEN (2008)

Spenningsfilm med blant andre Nikolaj Lie Kaas, Tuva Novotny og Kim Bodnia. Forsvarsadvokaten Jonas Bechmann lever et normalt liv, inntil han blir mistenkt for mord. Etter en natt på byen ender han opp på et hotellrom med en ung og vakker kvinne. Når han våkner neste morgen finner han kvinnen brutalt myrdet, og seg selv fanget i et nett av sannheter og løgner. Thriller med bra spennningskurve, og med et bra team forran kamera.

12

FESTEN (1998)

Thomas Vinterbergs bekmørke og mye omtalte film om svarte familiehemmeligheter. Det er duket for 60-årsfeiring på et stort herregårdsgods ute på landet, og alt ligger til rette for storstilt feiring. Men under overflaten ulmer det, og familiefasaden slår sprekker når den ene sønnen under festtalene kommer med flere sjokkerende opplysninger om sin far, jubilanten.

Temaer i Festen, som er en dogmefilm (noe som vises i filmens produksjon, som håndholdt kamera, etc) er fortielser, moral, opprettholdelse av familiens ytre fasade og fortrengte minner som bobler til overflaten, samt et par ganske så rasistiske innslag. Med blant andre Ulrich Thomsen, Thomas Bo Larsen, Trine Dyrholm, Bjarne Henriksen, Henning Moritzen og Paprika Steen.

Litt ukomfortabel og smått provoserende film, på den positive måten såklart. Særlig de rasistiske innslagene vil nok provosere mange.

11

IDIOTENE (1998, Orig. tittel: Idioterne)

Dogmefilm og dramakomedie fra kontroversielle Lars von Trier, om et, la oss kalle det psykologisk prosjekt der en vennegjeng utgir seg for å være tilbakestående og pleiere. Spesiell og omstridt film som nok ikke er for alle. Jeg finner den derimot som et lite stykke fascinerende film. Med blant annet Jens Albinus, Bodil Jørgensen og Nikolaj Lie Kaas.

Idiotene” har vel en slags kult-status, ihvertfall bør den være obligatorisk for alle med interesse for dansk film.

10

BRØDRE (2004)

Susanne Bier sin familiedramafilm Brødre (Brothers) fikk i 2009 en amerikansk remake med samme navn (Brothers). Som alltid er det uansett som regel originalen som er den beste, så også her. På rollelisten står Nikolaj Lie Kaas, Ulrich Thomsen, Connie Nielsen, Lars Ranthe og Lars Hjortshøj, med flere. Brødre vant publikumsprisen på Sundance 2005 i Park City, Utah.

Brødre er et sterkt drama om en manns kamp for å gjenvinne livet og kjærligheten i kjølvannet av en voldsom tragedie. Ulrich Thomsen har hovedrollen som FN-soldaten Michael, Nikolaj Lie Kaas spiller den ansvarsløse broren Jannik, og Hollywood-stjernen Connie Nielsen får sin danske filmdebut i rollen som Michaels kone Sarah.
Når Michael sendes på FN-oppdrag til Afghanistan endres balansen mellom brødrene for alltid. Michael meldes savnet og antas omkommet, og Sarah søker trøst hos Jannik. Snart blir det klart at følelsene deres har utviklet seg til noe langt mer enn gjensidig sympati, og når Michael vender hjem fra et traumatisk fangenskap i de afghanske fjellene er alt forandret

Regissør Susanne Bier har med Brødre villet lage en film som handler om et tilfelle der hverdagen endres totalt av mer eller mindre tilfeldige begivenheter, og hvordan mennesker forholder seg til slike endringer. Det er også en politisk film, ifølge regissøren “en erkjennelse av at krig og terror også finnes her og at vi ikke lenger lever i et lite og beskyttet univers. (Resyme: filmweb.no).

9

DANNYS DOMMEDAG (2014)

Barn/ungdomsgrøsser/eventyr, i en cocktail av klimaendringer, monstre og familedrama, med den talentfulle trioen William Jøhnk Nielsen, Marco Ilsø og Thomas Garvey, og etablerte Peter Gantzler i hovedrollene, pluss Lars Mikkelsen i en komisk liten birolle.

Globale temperaturstigninger fører til at noe er i ferd med å skje i en liten dansk by. Tilstandene blir ulevelige…

Dommedagen er faktisk såpass underholdende “grøss” at jeg bare må sette denne inne blant topp 10. Samtidig får den en “special mention” som min danske guilty pleasure-film, for dette er faktisk både litt spennende, morsomt og familievennlig, men samtidig obskønt, for handlingen er naturligvis bare tull. Jeg digger uansett Jøhnk Nielsen og Lars Mikkelsen, og også Garvey og Ilsø er gode, særlig førstnevnte.

I Danmark fikk filmen 11-årsgrense, men er kidza gamle nok til å kunne lese undertekster, eller forstår dansk, så tåler de Dannys dommedag 😀

8

KVINNEN I BURET (2013, Originaltittel: Kvinden i buret)

Første film om “Avdeling Q” fra Jussi Adler-Olsens krimbøker, der to mer eller mindre bortgjemte politietterforskere får uløste drapssaker i fanget. Typisk nordisk mørk og dyster krim, slik jeg liker. I hovedrollene Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares. Regien står Mikkel Nørgaard for. Nørgaard er også mannen med regi for en av tidenes beste komiserier; Klovn, samt de to Klovn-filmene.

Se også film 2 og 3 i Avdeling Q-serien (hver film er avsluttende) med Lie Kaas og Fares; Fasandreperne (Fasandræberne, 2014) og Flaskepost fra P (2016).

7

KLOVN FOREVER (2015)

Jeg elsker Klovn! Etter at TV-serien Klovn tok slutt i 2009 kom den første Klovn-filmen i 2010.

I 2015 gjorde Casper Christensen og Frank Hvam et etterlengtet comeback med sin geniale humor, som inkluderer under beltestedet-humor i stor stil 🙂 I Klovn Forever skal Frank og Casper skrive bok sammen, men plutselig flytter Casper til USA. Frank drar selvsagt etter på besøk, og det oppstår i kjent Klovn-stil en rekke flaue forviklinger.

6

KAPRINGEN (2012, Internasjonal tittel: A Hijacking)

Spennende dramathriller om et dansk lasteskip som blir kapret av somaliske pirater i Det indiske hav.

Pilou Asbæk i hovedrollen imponerer i denne filmen som er et rystende og realistisk gisseldrama, preget av troverdig spill, særlig også av et par av de somaliske amatørene. Søren Malling er som alltid solid. Et energisk thrillerdrama fra regissør Tobias Lindholm, som anbefales sterkt av Filmhjerte.

5

KRIGEN (2015, Internasjonal tittel: A War)

Dramathriller · Krigen er historien om en dansk kompanisjef, som anklages for drap på sivile i Afghanistan under et oppdrag som gikk feil, mens han gjorde det han kunne for å redde ut mennene sine. Samtidig som vi kommer tett på den danske troppen i Afghanistan blir vi også kjent med  kompanisjefens kone og tre små barn hjemme i Danmark, som vil ha faren hjem, samt det rettsdramaet som følger.

Med Pilou Asbæk, Tuva Novotny og Søren Malling. Regi ved Tobias Lindholm, som også står bak “Kapringen“, en film hvor han i likhet med denne benyttet Pilou Asbæk og Søren Malling i ledende roller. Krigen ble belønnet med Oscar-nominasjon i 2016 for beste fremmedspråklige film.

Sterkt og tankevekkende drama som stiller publikum ovenfor moralske vanskelige valg, og som retter søkelyset på skyldsspørsmål. Hva bør eller bør man ikke føle skyld for? Og ikke minst hva gjør en krig med de involverte ute og hjemme. I tillegg til virkelighetstro krigshandlinger blir det også et rettsdrama. Pilou Asbæk leverer en enorm rolleprestasjon, Tuva Novotny er også brilliant, og alle birollene er troverdige og spiller utmerket. Filmteknisk og estetisk er det mye meget bra å spore, som et nedtonet soundtrack, hvor du som seer ikke forsøkes føres for mye til å føle det ene eller det andre, det er et velskrevet manus som løfter filmen fremover.

En sterk anbefaling. Terningkast 5 uten tvil, Krigen lukter faktisk på toppscore.

4

UNDER SANDEN (2015, lansert 2016, Orig. tittel: Under Sandet. Intern. tittel: Land of Mine)

Den 2017-Oscar-nominerte Under Sanden / Land of Mine er et opprørende stykke dansk etterkrigshistorie, basert på virkelige historiske hendelser, som beveger og setter spor. Filmen som tar for seg hvordan tyske unggutter ble behandlet like etter andre verdenskrigs slutt, da de ble tvunget til Danmark for å rydde landminer langs den danske vestkysten, er et hjerteskjærende krigsdrama preget av bunnsolide skuespillerprestasjoner. 

Filmen er en dansk/tysk produksjon, med dansk regissør og skuespillere fra Danmark og Tyskland.  Mest tysk tale, en del dansk og litt engelsk.

I noen av de sentrale rollene finner vi Roland Møller, Mikkel Boe Følsgaard og Laura Bro, dog er det de unge tyske skuespillerene Louis Hofmann, Emil Belton og Oskar Belton som virkelig graver seg inn mot hjerterota, mens regien er ved Martin Zandvliet.

Filmen er dessuten visuelt full av nydelig fotografering som står i grell kontrast til den tragiske historien som males utover skjermen. Terningkast 6.

3

KLOVN: THE MOVIE (2010)

En av de absolutt morsomste og sprøeste komedier jeg vet om og har sett. Jeg flirte så tårene trillet første gang jeg så Klovn: The Movie. Superlativene er mange, dette er strålende og selvsagt også mye pubertal komikk. I all rettferdighet må jeg likevel “bare” plassere Klovn-filmen på 3. plass på denne listen. Klovn er nok min favoritt fra Danmark hva ren underholdning angår siden det er hysterisk artig, men det er selvsagt ikke den filmen som er best.

Uansett, TV-serien Klovn som gikk fra 2005-2009 (og som returnerer med en ny sesong i 2018), og spillefilmen Klovn: The Movie, er legendarisk. Ihvertfall i min filmbok, der den tidligere har blitt tildelt terningkast 6. En rigtig sjov film 😉

2

HÆVNEN (2010, Norsk/Internasjonal tittel: I en bedre verden / In a Better World)

Mesterverk fra regissør Susanne Bier, om vennskap, hevn, utroskap og tillgivelse. Fantastisk film som engasjerer og som jeg anbefaler på det sterkeste. “In a Better World” fikk Oscar-pris for beste fremmedspråklige film. I hovedrollene ser vi Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen og unge William Jøhnk Nielsen (blå genser på bildet). Kim Bodnia er også med.

Stjerner nok altså, men filmens hovedperson er den veldig talentfulle Jøhnk Nielsen (født 1997, altså omlag 12 år under innspillingen) som leverer en rolleprestasjon av ypperste klasse i en strålende dramafilm. Filmen er eksepsjonell og har styrker i alle ledd, både foran og bak kamera, for skuespillerprestasjonene sitter helstøpt og manus og regi er sterkt.

Noen sentrale temaer i filmen er savn, tilgivelse, vennskap, utroskap, omsorg, og som tittelen spiller på, hevn. Ord blir fattige, bare se filmen. Hævnen er glimrende.

Da jeg i 2015 skrev om filmåret 2010 hadde jeg faktisk ikke sett Hævnen ennå (!), så den kom aldri med på lista over årets beste filmer – uansett bedre sent enn aldri: Terningkast 6.

Forøvrig kan det tillegges at VG og Side 2 (TV 2) gav terningkast 6, mens en eller annen surmokka i Stavanger Aftenblad som burde leida itte någe aent å potla me serverte en masse rauaraddel og terningkast 2. For film har vedkommende lite peiling på. 2 liksom. LOL!

1


JAGTEN (2012, Norsk/internasjonal tittel: JAKTEN / The Hunt)

Ingen bombe at førsteplassen går til Jakten, der Mads Mikkelsen og 5-6 år gamle Annika Wedderkopp briljerer, i dette dypt opprivende mesterlige verket fra regissør Thomas Vinterberg, som får sitt publikum til å føle en blanding av raseri, urettferdighet og en voksende klump i halsen. Filmen ble nominert til Oscar i klassen for beste fremmedspråklige film.

I andre viktige roller sees Thomas Bo Larsen, Bjarne Henriksen, Lars Ranthe, Susse Wold og Lasse Fogelstrøm.

Når en liten løgn spres, går et samfunn fra alle konsepter. Et lite lokalsamfunn i en dansk drabantby går i kollektiv klappjakt mot en mannlig barnehageansatt etter at rykter begynner å spre seg om at han har forgrepet seg på et av barna i barnehagen. Mikkelsen leverer en av de beste rolleinnsatser jeg har sett. Instrueringen av lille Wedderkopp må naturligvis også berømmes. Som unger flest på den alderen er hun en hjerteknuser, men jaggu har filmskaperne klart kunststykket å også få seerne til å føle vrede og forbannelse mot henne, ei lita jente på 5-6 år. Mesterlig. Jakten får et soleklart og udiskutabelt terningkast 6.

Er du enig eller uenig? Har du andre danske favoritter? Fortell gjerne i kommentarfeltet!

#filmhjerte #filmtips #filmer #film #danskfilm #danmarkfilm #movies

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg