Filmtipset: HELL OR HIGH WATER (2016) – krimaction med særpreg

FILMTIPS: HELL OR HIGH WATER (USA, 2016)

En av årets beste spenningsfilmer, som fortsatt  går på kino enkelte steder, er den amerikanske actionkrimen HELL OR HIGH WATER.

Dette er en film jeg hadde ventet på en stund etter å tidligere i år ha sjekka litt om hvilke kommende filmer vi hadde i vente. Jeg hadde gode forventninger til Hell or High Water. Forventninger som ble innfridd. For filmen som fremstår litt som en moderne western og blanding av krim, actionthriller og drama, tar for seg et dagsaktuelt tema med et bakteppe bestående av økonomiske vansker og skjebner styrt av banker, samtidig som den er både spennende, underholdende og akkurat perfekt hardbarket. Handlingen er kanskje på mange måter litt plain og ikke så innviklet, uten at det svekker filmen for mye, den klarer nemlig likevel å skille seg en del ut fra sammenlignbare verk innen samme sjanger.

Toby og Tanner Howard (Chris Pine og Ben Foster) er to brødre. To desperate brødre som raser rundt fra småby til småby i Texas og raner en bankkjede. Hvorfor gjør de det, i en tid da kontanter verken er like lett å få tak i eller lett omsettelig? De har sine grunner for ransbølgen de surfer seg gjennom, noe filmen fint poengterer. Et sentralt spørsmål som reiser seg er, hvem er verst egentlig? De to har fått bankenes utnyttelse av folk langt opp i vranghalsen, og har bestemt seg for å ta tilbake det de mener å ha krav på. Miljøet i filmen er også med på å understreke at de eneste med penger, er bankene. Langs veiene ser vi digre reklameskilt for lån tilbydt av griske banker, og rundt ser vi småbyer i forfall, preget av de økonomiske nedgangstider som rammet statene for noen år siden. De to brødrene er også med hver sin væremåte et portrett på dagens samfunn. Den ene er en villstyring og tidligere straffedømt, den andre en tilsynelatende rolig og likanes skilt far.

Brødrene får selvsagt politiet på nakken, og en jakt igangsettes etter dem, anført av Texas Ranger Marcus Hamilton (Jeff Bridges) og hans kompanjong Alberto Parker (Gil Birmingham). Under filmens gang aner vi i det stille at det bygges opp mot et uunngåelig klimaks. De to brødrene kan da umulig komme seg velberget fra det?

Nedslitte, slitne og støvete småbyer fungerer perfekt som kulisser og bakteppe for handlingen, og setter en mørkladet stemning som gjør at man kjenner en dragning mot westernsjangeren. Satt i nåtid såklart. Det fungerer. Det skader selvsagt heller ikke at kinematografien i filmen er slående god.

Å rane banker og skade andre er forøvrig selvfølgelig ikke en prisverdig greie, men filmen prøver helt klart å utfordre publikums moralske syn. Man tar ranernes parti. Eller gjør man det? Er noen forbrytelser og veien man tar mot mål en måte å rettferdiggjøre urett på?

Teksten fortsetter under bildene


Jeff Bridges og Gil Birmingham


Populær film. I skrivende stund har den et snitt på 7,8/10 på imdb.

I mitt filmhode er dette en type krimfilm fra USA vi ikke ser for ofte, med en nedtonet men likevel hardkokt stil, med troverdige rollekarakterer og dialog, med et umiskjennelig gjenkjenbart amerikansk landskap, som tilbyr en skildring av sider ved USA man kanskje ikke liker så godt over der. Filmens regissør David Mackenzie er da heller ikke amerikansk, men fra Storbritannia. Det burde iallefall lages mer krim og spenning etter denne oppskriften, istedet for å alltid ty til voldsorgier, klisjèer og samme tralten som alltid. Ikke at det ikke er skyting og blod i Hell or High Water også, for det er det. Helt klisjèfritt er det vel  heller ikke. Og uten å spoile for mye kan man trygt si at vi også får føle hvilken urettferdighet og moralske problemer som kan ramme når kulene flyr. Totalpakka er likevel mer enn tilfredsstillende her, selv om der er et par hendelser som ikke akkurat gleder.

Skuespillerprestasjonene er gjennomgående gode. Særlig Chris Pine leverer veldig sterkt, og løfter inntrykket. Ben Foster spiller også godt, dog ikke like bra som de andre tre nevnte etter min mening. Gode gamle Jeff Bridges, samt Gil Birmingham gjør meget solide prestasjoner. Bridges sin rollefigur er en aldrende og tidvis nokså usympatisk smågretten fyr hvis pensjonsalder er like om hjørnet, men han er fast bestemt på å løse denne siste saken ved hjelp av sin lange rutine og kunnskap, mens Birminghams rollefigur er den sympatiske av de to. Samspillet og småeglingen mellom Hamilton og Parker (Bridges og Birmingham) er glimrende.

Hell or high water er forøvrig et uttrykk som spiller på at noe skal gjennomføres, samma hva.

Er du ute etter en underholdende og spennende actionkrim, kan absolutt Hell or High Water anbefales. Filmen går fortsatt på kino i Oslo, og kommer vel forhåpentligvis snart også på diverse strømmetjenester og fysisk format.

Dommen: 8/10 stjerner. Terningkast 5.

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg