Filmhjerte: Året 1983

Rollebytter og ulovlig radiovirksomhet! Sakte men sikkert beveger filmhjerte-serien seg frem mot midten av åttitallet. Retromaskinen min stopper i dag i 1983, og sprer ut filmminner fra inn- og utland.

I 1983 kom en av de beste norske filmene, etter min smak selvsagt, som jeg har sett, og som har blitt en skikkelig filmklassiker i norsk film i mitt filmhjerte. Filmen er også min favorittfilm fra 1983, så denne gangen blir det en norsk film som får hovedomtalen og den akk så sagnomsuste O`store “Filmhjerte-prisen” min som årets film. Den filmen kan du lese om lengre ned i dagens filmblogg-sak. Dessuten var ikke 1983 et år som gav verden blant de beste filmene samlet sett.

I og med at rollene er byttet om litt denne gangen i denne bloggføljetongen, så er det den norske filmen som blir “Årets Filmhjerte 1983”, mens den utenlandske får “Årets ekstra-filmhjerte 1983”. Det er jo høytidelig kåring må vites! He he…

1983 altså, det er i grunnen veldig lenge siden, selv om det nesten ikke føles sånn når man tenker tilbake på ting, og på filmene som regjerte på den tida. Selv fylte jeg 6 den sommeren, og hadde vel så smått begynt å interessere meg for (barne)filmer og morsomme filmer, uten at jeg med hånda på hjertet kan si at jeg minnes å ha sett noe akkurat i året vi snakker om. I ettertid har jeg selvsagt fått med meg en hel del filmer fra 1983 – men veldig få av de syns jeg er spesielt attraktive. Husk også på at dette er mine filmpreferanser, og ikke nødvendigvis de filmene som allmuen omfavnet vidt.

Det kom det to Bond-filmer i 83, en offisiell og en uoffisiell. Den offisielle James Bond i 1983 var Roger Moore, som var å se i Octopussy, som er en god Bond-film. Sean Connery er selvsagt for evig og alltid den første Bond, og i manges øyne den beste (jeg syns det er likt mellom Connery og Moore), og i 1983 var han James Bond i den uoffisielle Bond-filmen Aldri si aldri, en dårlig Bond-film. Ellers ble
det vel for det meste bare fjas og tull i de to nr.3-oppfølgerne Superman III og Haisommer 3, det kom også en Psycho 2, men den husker jeg ikke om jeg har sett.

I 1983 var Tom Cruise 21 år, og var å se i to filmer som er sånn helt ok; Frekke forretninger (Risky Business) og Harde taklinger (All The Right Moves). Ikke de beste filmene riktignok, men greit om man liker Cruise. Storsjarmøren var ganske aktiv i denne perioden, han var også med i komedien Losin`It og krimdramaet The Outsiders av Francis Ford Coppola, der Cruise er å se sammen med en rekke andre tidlige 80-talls-kjekkaser som Ralp Macchio, Patrik Swayze, Matt Dillon, Rob Lowe
og Emilio Estevez. Jeg kan dog ikke huske å ha sett de to sistnevnte filmene.

Komikk ble det i lange baner i Monty Pythons meningen med livet (The Meaning Of Life), men den kan ikke måle seg med Monty Python`s Life of Brian som kom noen år tidligere. Litt morsom er også familien Griswolds (ledet an av Chevy Chase) eskapader i ferien sin, i Hjelp, vi må på ferie (National Lampoon`s Vacation. Eller bare kjent som Vacation).

Mange vil nok garantert nevne Scarface som en favoritt fra 1983. I Scarface ser vi Al Pacino i hovedrollen. I 1983 kom også en ny film i Star Wars-sagaen, Jediridderen vender tilbake. “Dirty Harry” (Clint Eastwood) slo forresten godt fra seg i Sudden Impact. Star Wars har aldri tiltalt meg (men er et filmfenomen som jeg absolutt respekterer), mens Scarface og Sudden Impact er det så lenge  siden jeg har sett at jeg ikke husker de noe særlig, men jeg tror de var bra.

Årets store Oscar-vinner for 1983, i gallaen som ble avholdt året etter som vi vet, siden Oscar-prisene deles ut året etter at de nominerte filmene ble sluppet, ble Tid for Ømhet (Terms of Endearment) som fikk hele 5 Academy Awards (Oscar). Filmen vant for beste film, beste regi, beste tilrettelagte/adapterte manus, beste mannlige birolle (Jack Nicholson) og beste kvinnelige hovedrolle (Shirley MacLaine). Pris for beste mannlige hovedrolle ble det for Robert Duvall, for rollen i Tender Mercies.

Det  største sløseriet av filmmidler dette året var den såkalte skrekkfilmen Cujo, basert på en Stephen King-roman. For noe søppel.

Men altså, årets beste film fra 1983 er norsk.


ÅRETS FILMHJERTE 1983 GÅR TIL:

PIRATENE

Land:     Norge

Regi: Morten Kolstad.

Sjanger: Action, drama og ungdomsfilm.

Piratene, innspilt blant annet i vakre Svolvær og andre steder i nydelige Lofoten, er en av mine absolutte norske filmfavoritter. Jeg omtalte Piratene allerede i et blogginnlegg i januar da jeg skrev om mine FILMFAVORITTER FRA NORD.

Den fikk i sin tid også mye positiv omtale i media og blant publikum, og etter hva jeg har lest av kommentarer fra andre gikk den godt på kino. Handlingen er lagt til Lofoten, nærmere bestemt Svolvær, der et par arbeidsløse ungdommer starter piratradio, “Radio Feskslo”, der de etterhvert harselerer med kommunens pamper og autoriteter, og setter søkelyset på
ungdommens plass i samtiden som preges av arbeidsledighet og dårlige fremtidsutsikter.
Dette blir snart populært blant byens unge, men det får alvorlige følger når myndighetene griper inn.

I rollene møter vi blant annet en purung Kristian Fr. Figenschow (senere kjent bl.a som Jendor i Oluf) og en like purung Trond Petter Stamsø Munch. Minneverdige roller også av Lars Andreas Larsen som fisefin ordfører full av floskler, Per Jansen og Sigmund Sæverud. Nydelig locations for filmen, mye av den er innspilt i vakre Svolvær, samt andre steder i Lofoten, og Vesterålen (?). Mye god underholdning, og bra musikk. En film alle som er glad i norsk film må få med seg! Filmen har gått flere ganger på NRK, men er desverre ikke gitt ut på dvd. En gang i steinalderen ble den gitt ut på det forhistoriske formatet VHS.
Jeg skulle gjerne visst “alt” om denne filmskatten – og ikke minst burde den for lengst vært gitt ut på dvd!

Den skal være mulig å se (mot betaling) digitalt på filmarkivet.no, eller man kan finne den for piratnedlasting fra en av de gamle piratebay-sidene om man leter (og det passer vel bra til navnet på filmen ;p), eller på kickass der den også er mulig å laste ned. Piratene ligger dessuten ute i sin helhet på YouTube (litt dårlig bildekvalitet både på YouTube og
torrent-filene siden det er en rip fra TV-opptak eller VHS). Men vel verdt å se!
Piratene byr deg på et vidunderlig nostalgisk tilbakeblikk i tid, til dagligliv i Nord-Norge på tidlig 80-tall, og tidlige 80-talls moter, musikk, hårfrisyrer og teknologi, i tillegg tillegg til å være samfunnskritisk, underholdende og spennende.

Ja, jeg vet jeg er i snilleste laget nå, men Piratene må få terningkast 6 av meg.
Til sammenligning har den tidligere fått 4 fra Dagbladet og VG. Hadde jeg ikke vært så snill ville den fått 5, men kombinasjonen nord-norsk film, action, humor, tidsriktig tema, god soundtrack, herlig location og bra oppbygd film bikker det over på 6.

Her er filmen, klikk i YouTube-videoruta for å se den:


Ellers vil jeg nevne et par andre norske filmer fra 1983. Hockeyfeber, Norges eneste film fra ishockey-miljøet? Akkurat det skal jeg ikke si for sikkert, men dramafilmen Hockeyfeber er en liten godbit det også fra den norske filmarven. En annen film fra 1983 jeg syns er spesiell er Søsken på Guds jord, som er en film basert på en roman fra 1981 av midt-Troms-forfatteren Arvid Hanssen, som er født på Senja og hadde begge sin foreldre fra Dyrøy kommune i Troms. Filmen handler blant annet om griskhet og hevn i ei lita fattig nordnorsk bygd i gamle dager. Husker du han Bæla og han Krestian, og ho “Vavva”? Særlig Torgils Moe som “Bæla” var en særegen figur. Jeg synest imidlertid ikke dette er en særlig bra film, jeg har vel aldri likt den noe særlig, og jeg nevnte den ikke i innlegget om mine filmfavoritter fra nord, men tar den med her siden det er en litt “spesiell” film.


ÅRETS EKSTRA-FILMHJERTE 1983:

ROLLEBYTTET (ORIG. TITTEL: TRADING PLACES)

USA. Komedie.


Foto: norskvhs.com



KOMEDIEKLASSIKER FRA 80-ÅRENE

En veldig morsom film fra 1983 er komedien Rollebyttet (Trading Places) med Eddie Murphy og Dan Aykroyd, den bør dere se om dere ikke har sett den før. Rollebyttet er i alle fall en film jeg gjerne kan se om igjen flere ganger. 
Av andre på rollelista kan nevnes Jamie Lee Curtis, Don Ameche og Denholm Ellliott.

Rollebyttet var en kjempesuksess på kino. Hva skjer når en suksessrik rikmannssnobb blir fratatt alt han eier, og bytter plass med en farget boms av en uteligger? Det er scenarioet i Trading Places der de to søkkrike brødrene Duke som eier firmaet Duke & Duke på Wall Street inngår  et veddemål om hvorvidt en lørvete småkriminell fra gata kan forvandles til en respektert forretningsmann. Mye humor i denne filmen, som får terningkast 5 her på filmhjerte.blogg.no.


Som vanlig i disse innleggene mimrer jeg også litt over kommende filmprofiler som ble født i året jeg presenterer, og hedrer et par av de store stjernene som gikk bort.

Den best kjente som døde i 1983 var David Niven, som ble 73 år. Niven huskes kanskje best for filmer som Bond-parodien Casino Royale (1967), Døden på Nilen, Den Rosa Panteren og Kanonene på Navarone. Ei jeg ikke har hørt om, til tross for at hun nok var en stor stjerne, var Gloria Swanson, som døde 84 år gammel, i 1983. Jeg husker derimot å ha sett John Williams i noen filmer, blant annet den meget gode Hitchcock-thrilleren Dial M for Murder fra 1954. Williams ble 80 år.

Hyggeligere er det å grave litt i oversikten over fødsler. Blant kommende skuespillerstjerner som jeg liker som så dagens lys i 1983 finner jeg søte Kate Mara (Alma Jr i Brokeback Mountain), kjekkasen Andrew Garfield (The Amazing Spider-man, Red Riding), og den sjarmerende Oscar-vinneren Lupita Nyong`o (beste kv. birolle i 12 Years a Slave, 2013).

Hva er ditt beste filmminne fra filmåret 1983?

#film #filmtips #filmsnakk #filmhjerte #1983 #norskfilm #piratene #filmfranord #retrofilm #filmminner #rollebyttet

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg